Toţi ochii pe Cupă

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Dacă vorbim despre Olanda, trebuie să ne raportăm la „generaţia de aur" a fotbalului batav, cea care a inventat expresia de „fotbal total" la mijlocul anilor '70.

Citeşte şi

Duelul  ambasadorilor! Diplomaţii Olandei şi Spaniei s-au  pregătit pentru marea finala

Vrăjitoarele cred că Spania va ieşi campioană

FIFA confirmă pronosticul caracatiţei: câştigă Spania

Minge specială pentru finală

Ceea ce ne-au arătat până acum Sneijder, Robben şi celelalte „portocale" nu se ridică însă la nivelul artistic atins de magicienii din „era Cruyff".

Doar eficienţa echipei lui Bert van Marwijk e de invidiat: şase victorii din şase meciuri la Mondiale, zece din zece în 2010! Secretul nu e greu de descoperit: actuala Olandă nu excelează în defensivă, are doi mijlocaşi la închidere „mecanici" (Van Bommel şi De Jong) şi un atac de patru „stele".

simeon stalpnicul png

În primul rând Sneijder, care poate fi asemănat cu Regele Midas: tot ce-a atins în acest an s-a transformat în succese. Pentru el n-au lipsit nici realizările personale (cinci goluri la Mondiale şi desemnat de patru ori „omul meciului").

Apoi vine Robben. Accidentat, a intrat treptat în joc şi a devenit jucătorul care poate face diferenţa în momentele-cheie, în duelurile unu la unu sau în situaţiile de superioritate numerică.

Mai e şi imprevizibilul Kuyt, care aleargă ca un nebun oriunde îl aşezi pe teren (pe dreapta, pe stânga, în spatele vârfului). Şi să nu-l uităm pe Van Persie. Deşi nu a impresionat până acum, are potenţialul şi talentul de a exploda atunci când trebuie.

După cele două finale pierdute, în 1974 şi 1978, nu toţi olandezii cred însă în ruperea blestemului. Astfel, foste glorii precum Cruyff, Koeman sau Van Nistelrooy au recunoscut valoarea superioară a Spaniei!

Van Bronckhorst refuză controlul antidoping!

Aflat în faţa ultimului său meci din carieră, fundaşul Giovanni van Bronckhorst a declarat că nu mai este dispus să piardă clipele de bucurie de după eventuala victorie a echipei sale, aşa cum s-a întâmplat la semifinala cu Uruguay: "Nu voi face testele antidoping. Ultima dată am fost izolat şi am pierdut petrecerea".

Cea mai talentată generaţie din istoria «Furiei roşii» poate aduce în premieră Spaniei un titlu mondial

Greu de crezut că o naţiune ca Spania, cu echipe de club precum FC Barcelona şi Real Madrid, n-a câştigat niciodată Mondialul.

„Furia roşie" s-a calificat în premieră în ultimul act, fiind la un singur pas de îndeplinirea visului de 80 de ani al unui popor înnebunit după fotbal. Ar fi „cireaşa de pe tort" pentru o echipă aproape invincibilă, care ajunsese în 2009 la nu mai puţin de 35 de meciuri fără înfrângere, serie întreruptă de un eşec cu SUA la Cupa Confederaţiilor.

Comparativ cu olandezii, Spania are la acest Mondial mai puţine „guri de foc", dovadă cele doar şapte goluri marcate în Africa de Sud, faţă de 12 ale rivalilor de astăzi. Trupa lui Del Bosque excelează însă în „laboratorul" de la mijlocul terenului. Xavi, Iniesta, Xabi Alonso şi Busquets au dus la perfecţiune un joc de pase pentru care s-a inventat termenul de „tiki-taka".

Sugestiv este faptul că „dirijorul" Xavi Hernandez a fost direct implicat în 25 de ocazii clare de gol ale echipei sale, cu opt mai multe decât orice alt jucător la acest Mondial. De altfel, aglomerarea de „mingicari" din linia mediană l-a scos deocamdată dintre titulari pe Cesc Fabregas, ajuns o rezervă de lux.

„Vrem să jucăm!", ar fi transmis atât mijlocaşul lui Arsenal cât şi Fernando Torres, "pedepsit" de Del Bosque în semifinala cu Germania şi înlocuit cu noua senzaţie a Spaniei, Pedro Rodriguez.

„Va fi o finală între două echipe care merită să fie aici. Şi noi, şi olandezii am ajuns într-un punct în care jucăm exact aşa cum trebuie. Sunt sigur că meciul va fi o propagandă făcută fotbalului", a declarat ieri selecţionerul Spaniei, Vicente del Bosque.

Caracatiţa Paul, ironizată de FIFA

Forul mondial a anunţat faptul că noua ierarhie a echipelor naţionale, care va fi publicată la 14 iulie, va detrona Brazilia de pe poziţia de lider. „Predicţia n-a fost realizată de caracatiţa Paul, ci de sitemele noastre informatice", se arată în finalul comunicatului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regina Camilla Foto Getty Images (1) jpg
sua drapel steag jpeg
adolescenti jpg
1280px Romania 1913 1916 jfif
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO AFP
tsunami  jpg
9 george washington shutterstock 423235858 jpg jpeg
casierie banca jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net