Uite câte comisioane plătim la carduri

Ultima actualizare:

    Click! îţi spune la ce capcane să fii atent
Click! îţi spune la ce capcane să fii atent

Cardul de credit este unul dintre produsele bancare cele mai tentante. Dovadă stau şi cifrele care arată că, de la un an la altul numărul cardurilor de credit emise de băncile din România aproape că se dublează. Specialistul Click! Alexandra Popa, ne spune azi care sunt comisioanele percepute de bănci pentru folosirea cardurilor.

Lista facilităţilor poate cuprinde plafon foarte mare de îndatorare, perioadă de graţie, posibilitatea achităţii ratelor, facturilor sau a cumpărăturilor de pe internet etc.

Pentru aceste servicii vei plăti întotdeauna, iar cu cât sunt mai multe facilităţi, cu atât numărul şi valoarea taxelor şi comisioanelor aferente este mai mare.

Dobânda anuală

La acestea se adaugă dobânda anuală, deloc de neglijat şi mult mai mare decât la un împrumut de nevoie personale, de exemplu.

În principiu, unui card de credit ar putea să-i fie „ataşate" taxe de emitere, de administrare, de blocare, de înlocuire card, de depăşire a limitei de credit acordate, de iniţiere nejustificată de refuz la plată, pentru debitare directă nereuşită sau pentru solicitări de copii după documentele de plată.

2% din valoarea sumei extrase

Reprezentanţii băncilor spun că, persoanele în cauză fie nu au citit cu atenţie prevederile contractuale, fie nu au înţeles de fiecare dată ce implicaţii poate avea o anumită clauză sau, pur şi simplu, nu i-a interesat la momentul respectiv.

 Spre exemplu, comisioanele de administrare se plătesc anual iar pentru fiecare card în plus se percep taxe suplimentare.

Pentru eliberarea de numerar se percepe un comision fix din valoarea sumei extrase cuprins între 0,2 şi 2%.

Comision pentru închiderea cardului

Lista nu se termină aici, existând şi comisioane pentru conversie valutară şi eliberare numerar sau cele pentru închiderea cardului.

Cei care ajung „rău platnici" se plâng că nu ştiau de taxele şi comisioanele percepute de bancă.

Eşti taxat şi când plăteşti la POS

Extragerile mai mici de 400 de euro nu sunt avantajoase pentru clienţii Volksbank şi Alpha Bank care percep un comision de 1% cu un minim de 4 euro.

Banca Transilvania comisionează ridicarea de numerar de la bancomatele şi POS-urile altor bănci din străinătate diferit, întâi îţi aplică un comision de 2,5 lei obligatoriu pentru fiecare tranzacţie după care se mai percepe 1% din valoarea numerarului extras.

Taxă pentru schimbarea cardului

Orice vină a clientului care implică o acţiune din partea băncii de schimbarea cardului, blocarea acestuia, regenerarea sau modificarea PIN-ului sunt şi ele taxate separat. 

Operaţiunile făcute peste hotare se taxează mult mai scump decât cele efectuate în ţară.

Şi schimbul valutar îţi ia bani de pe card

La fel procedează şi BRD, cu diferenţa că la aceştia comisionul obligatoriu perceput pe lângă procentul de 1% este de 4 euro. 

Comisionul de schimb valutar, aplicat în momentul în care optezi pentru conversia dintr-o monedă în alta, scoate din buzunar încă 2% din pentru valoarea tranzacţiei. 

Înainte de ieşirea din ţară, băncile recomandă posesorilor de astfel de carduri să îşi verifice disponibilul din cont, ceea ce înseamnă alte comisioane.

Contestaţia tranzacţiei te scutură de 15 lei

Pentru contestarea unei tranzacţii se percep comisioane ce pot depăşi 15 lei în funcţie de bancă.

Nu sunt de neglijat comisioanele aplicate în situaţia depăşirii perioadei de graţie (în jur de 5% din suma nerambursată) sau pentru depăşirea limitei de credit, acolo unde aceasta este permisă.

simeon stalpnicul png

Cardurile, pe înţelesul tuturor

Specialistul Click!, Alexandra Popa, ne explică azi ce înseamnă un card de credit şi unul de debit şi cum se folosesc.

simeon stalpnicul png

Cardul de credit

Cardul de credit reprezintă un împrumut aflat permanent la dispoziţia clientului.

Suma maximă care poate fi obţinută cu ajutorul cardului este numită de bănci limită de credit.

Aceasta scade pe măsură ce banii sunt utilizaţi şi se reîntregeşte o dată cu rambursarea.

Cardul poate fi folosit de client după cum doreşte. Acesta poate efectua diverse plăţi la magazinele care acceptă cardurile sau, pur şi simplu, poate retrage numerar de la bancomate.

Prin natura sa, cardul de credit este, însă, un produs destinat facilitării plăţilor la comercianţi şi mai puţin utilizării în scopul retragerii de numerar de la bancomate.

Citeşte şi:

Vine banca peste tine? Uite 7 soluţii salvatoare!

Avantajele şi dezavantajele cardului bancar

Bancherii îţi spun cum să economiseşti

Eşti girant? Uite ce drepturi şi obligaţii ai!

Restanţele facturilor de telefonie nu vă împiedică să luaţi credit

Cardul de debit

Cu ajutorul unui card de debit poţi avea acces oricând la banii proprii din contul de la bancă. Contul de card nu e însă întotdeauna identic cu contul curent.

Tendinţa pe piaţa românească este ca băncile să unifice aceste două conturi, astfel încât cardul să aibă acces direct la contul curent.

Acest lucru permite un control mai bun al veniturilor, deoarece toţi banii stau într-un singur cont, iar accesul la ei se face atât la ghişeu, cât şi prin intermediul cardului.

Cardul de debit poate fi folosit pentru a face cumpărături sigure pe internet atât pe site-uri din ţară, cât şi din străinătate, dacă aveţi un card cu utilizare internaţională.

Pentru a afla aria de utilizare a cardului verificaţi dacă pe el scrie «Valid only in Romania», ceea ce înseamnă că e un card cu utilizare naţională. În caz contrar, aria de folosire este internaţională.

Citeşte mai multe informaţii pe site-ul www.conso.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
washington monument 1628558 1280 jpg
inecat jpg
CAROL I, LASCAR CATARGIU jpg
cei mai profitabili pomi fructiferi jpeg
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net