Uite cum faci cald în casă!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Dacă în casa ta caloriferele sunt mai mult reci decât calde sau pur şi simplu nu fac faţă frigului de afară, trebuie luate măsuri imediate: poţi opta pentru un calorifer electric sau o aerotermă. Iată la ce trebuie să fii atent dacă te decizi să mergi la cumpărături.

Calorifer cu rotile

În această perioadă, în magazinele de profil vei găsi o mulţime de modele şi mărimi. Există calorifere electrice cu un număr mai mare sau mai mic de elemenţi sau calorifere subţiri, cu un design modern.

Este bine să alegi însă în funcţie de criteriile care te interesează: dacă îţi doreşti un calorifer pe care să-l montezi pe perete, atunci alege un model de tipul radiatorului electric. Dacă, dimpotrivă, vrei un model pe care să-l foloseşti în mai multe încăperi, atunci cumpără un calorifer care să fie dotat cu rotile.

Alege-l pe cel cu mai multe funcţii

Întrerupătoare - caloriferul electric poate fi dotat cu întrerupătoare luminoase. De asemenea, are un termostat ajustabil care menţine temperatura dorită precum şi un termostat de siguranţă.

Încălzire rapidă - la un calorifer cu ulei poţi avea funcţia Heat System. Aceasta este o funcţie specială care permite încălzirea rapidă a aparatului şi implicit a camerei în care acesta este instalat.

Protecţie de supraîncălzire - există calorifere care dispun de protecţie la supraîncălzire (siguranţă termică contra supraîncălzirii).

Mânere, rotiţe, suporturi - ca să-l poţi manevra prin casă, caloriferul ar trebui să fie dotat cu mâner şi rotiţe. Pentru depozitare, este bine să aibă un suport de înfăşurare a cablului de alimentare. Un alt suport pe care îl poate avea caloriferul este cel de prosoape.

Optează pentru trepte de încălzire

Caloriferul electric este dotat cu trepte de încălzire, cu butoane separate. Acestea emit semnale luminoase care arată că aparatul este pornit.

Termostatul permite reglarea temperaturii optime în încăperea pe care vrei s-o încălzeşti. Acest termostat are rolul de a opri şi reporni caloriferul, păstrând astfel temperatura în camera respectivă.

Consum redus de energie

Caloriferele electrice au o putere de 2000W şi o tensiune de 220V. Caloriferele electrice cu un consum redus de energie electrică consumă în jur de 20-35 KW pe lună.

Alege aerotermele care se rotesc

Spre deosebire de calorifere, aerotermele asigură un flux de aer orizontal. Aerul este încălzit de una sau mai multe rezistenţe. Pentru a îmbunătăţi repartiţia acestuia în încăpere şi pentru a evita disconfortul provocat de un flux de aer prea direcţionat, unele aparate se rotesc într-un unghi de 120 de grade. Altele pot fi înclinate spre exterior pentru a transmite căldura şi la un nivel superior al camerei.

Aeroterma împrăştie praful în aer

Dacă te decizi să cumperi o aerotermă, ar trebui să ştii că, odată cu trecerea timpului, în interiorul acesteia se depune foarte mult praf.

Când este pornită, aeroterma expulzează odată cu aerul cald şi praful acumulat. Astfel, aerul din cameră va deveni îmbâcsit şi periculos pentru sănătate. Este recomandat ca măcar o dată pe lună să cureţi bine aeroterma atât pe exterior cât şi în interior.

3 ponturi pentru calorifere eficiente

Având în vedere că gigacaloria se scumpeşte continuu, indiferent dacă stai la bloc sau la casă, vrei să faci în aşa fel încât să reduci cheltuielile, păstrând în acelaşi timp confortul termic. Secretul stă în respectarea unor reguli simple care asigură funcţionarea eficientă a caloriferelor.

Aeriseşte caloriferul

Bulele de aer din calorifere diminuează transferul termic şi prin aceasta cresc costurile de încălzire. Dacă se aud zgomote provocate de caloriferele dv. se recomandă să le aerisiţi. Iată cum se face aerisirea:

În primul rând, oprim robinetele caloriferului atât pe tur cât şi pe retur.

simeon stalpnicul png

După ce am închis cele două robinete, deschidem supapa sau şurubul de la aerisitor. Aerisitorul e montat în partea de sus a caloriferului, în capătul opus faţă de unde e montat robinetul de tur.

Aşteptăm să iasă aerul şi apa cu presiune. Avem la îndemână un lighean sau un vas, astfel încât apa să nu curgă pe jos, deoarece vom strica parchetul sau pardoseala.

Mai departe, deschidem uşor robinetul de retur, până când nu mai iese deloc aer, ci doar apă, iar caloriferul nu mai „bolboroseşte". Închidem şurubul de la aerisitor şi deschidem complet robinetele de tur şi retur.

Foloseşte folie de aluminiu

Fixează o folie de aluminiu în spatele caloriferului pentru a elimina pierderea de căldură prin peretele exterior. ;

Nu acoperi caloriferul

Evită pe cât posibil să blochezi căldura cu vreo piesă de mobilă, perdele, draperii sau chiar glafuri aflate la mai puţin de 10 cm de calorifer.

Chiar dacă te gândeşti că perdelele şi draperiile sunt doar nişte textile subţiri, pe termen lung diferenţa se poate simţi considerabil în temperatura din cameră;

Un calorifer prăfuit împiedică emisia de căldură. Corpurile de încălzire trebuie şterse de praf şi spălate.

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
italia pixabay jpg
shutterstock 1113332 cuplu iubiti indragostiti restaurant mancare terasa jpeg
calorifer shutterstock jpeg
marcel bartic colind jpg
470151278 538188272547733 6261949949018933597 n jpg
 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
corvinul jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net