Uite cum obţii bani mai mulţi din depozite

Ultima actualizare:

Depozitele pe termene clasice - de 1, 3, 6 sau 12 luni - au cam pierdut lupta cu noile scadenţe atipice de economisire.

Depozitele bancare generau până la începutul lunii iulie venituri atractive pentru cei care economiseau. Odată cu introducerea impozitului pe dobândă, clienţii băncilor şi-au văzut câştigul lunar obţinut din dobândă redus considerabil.

De exemplu, o persoană care avea un depozit de 12.000 de lei pe 1 an, cu o dobândă de 8%/an, primea înainte de 1 iulie o dobândă lunară de 80 lei. După aplicarea impozitului pe dobândă, va primi lunar doar 67,2 lei.

Pentru a face mai uşoară trecerea spre impozitarea dobânzilor, unele bănci oferă dobânzi promoţionale, iar altele suportă impozitul în numele clienţilor pentru o anumită perioadă.

Scadenţele atipice oferă dobânzi mari

Alpha Bank are în oferta de depozite un produs care afişează dobândă netă, din care s-a scăzut deja impozitul pe dobândă datorat la stat de către client.

Pentru scadenţa de 4 săptămâni dobânda netă ajunge la 7,75% la lei, iar pentru scadenţa de 16 săptămâni, clienţii primesc 8,25%. Astfel, dobânda brută trece de 9%.

Pentru scadenţa de 4 luni, o dobândă competitivă oferă şi Bancpost. Persoanele care îşi depun economiile într-un depozit pe 4 luni primesc o dobândă de 8,5%. Din aceasta se scade însă impozitul de 16%.

Următoarea în top este tot o ofertă cu scadenţă atipica, de 100 de zile. Pentru un depozit în lei cu această scadenţă, Piraeus Bank oferă o dobândă brută de 8,93%. De asemenea, banca suportă în numele clienţilor impozitul pe dobândă aferent depozitelor pe 10 săptămâni constituite până pe 30 septembrie. Astfel, randamentul mediu net plătit clienţilor este de 7,75%.

Tot o dobândă peste 8% oferă şi Banca Românească. Depozitul pe 4 luni aduce clienţilor un randament brut de 8,1%.

Termenele clasice au devenit mai puţin profitabile

* În ceea ce priveşte depozitele cu scadente clasice, cele mai mari randamente se obţin pentru depozitul pe 12 luni. ATE Bank oferă o dobândă de 8,66% clienţilor care îşi depun economiile într-un depozit pe 12 luni.

* Pe poziţia a doua în topul câştigurilor obţinute se găseşte depozitul pe o lună de la Piraeus Bank, care oferă o dobândă de 8,1%. Pentru scadenţele de 3 şi 6 luni, cel mai înalt randament nu trece de 8%.

* O dobândă de 8% pe an primesc şi deponenţii Băncii Romaneşti pentru depozitele pe 6 luni şi cei ai Emporiki Bank, Carpatica şi Piraeus Bank pentru depunerile pe 3 luni.

* Toate aceste dobânzi sunt brute. Din această dobândă clienţii plătesc la stat un impozit de 16% pe dobândă.

Băncile suportă impozitul în locul clienţilor

După ce Ministerul Finanţelor a revenit asupra modului de impozitare a dobânzilor la depozite, unele bănci au restituit clienţilor impozitul perceput pentru dobânda acumulată până la 1 iulie. Alexandra Popa, specialistul Click! ne spune azi care sunt acestea.

* Raiffeisen Bank, promotorul acţiunilor care au dus la schimbarea punctului de vedere al Ministerului Finanţelor, a decis să plătească din fonduri proprii impozitul datorat de clienţii persoane fizice pentru dobânda primită la depozitele cu termen scadent cuprins între 1 şi 31 iulie. De această facilitate beneficiază peste 90.000 de clienţi.

* Şi Piraeus Bank suportă în locul clienţilor impozitul datorat pentru dobânda aferentă economiilor plasate în depozitul pe 10 săptămâni, constituit în perioada 28 iulie - 30 septembrie. Clienţii care constituie un astfel de depozit şi îl prelungesc, vor beneficia în continuare de un bonus care să compenseze impozitul.

* Alpha Bank a lansat, încă dinainte de intrarea în vigoare a noilor reglementări privind impozitarea dobânzilor, un produs de economisire care afişează dobânda netă. Astfel, impozitul pe dobândă este suportat de bancă.

* CEC Bank a decis ca dobânzile la depozitele constituite după 1 iulie să fie majorate cu 16%, pentru a compensa într-o anumită măsură efectul impozitului.

* Există şi bănci care, chiar dacă nu au suportat impozitul în locul clienţilor, au început să restituie partea din impozit aferentă dobânzii realizate până la 1 iulie, reţinută iniţial. Printre acestea se regăseşte şi BCR.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net