Un dinozaur cu pene şi patru aripi, descoperit în China
Un mic dinozaur din subordinul teropodelor, vechi de 155 de milioane de ani, acoperit de pene şi care avea patru aripi în loc de două, a fost descoperit în China, a anunţat celebrul paleontolog chinez Xing Xu şi colegii săi în revista Nature.
Un fragment din fosilă, apoi o fosilă completă de 'Anchiornis huxleyi' au fost găsite de paleontologi chinezi în formaţiunea jurasică din Tiaojishan, veche de 151 - 161 milioane de ani şi situată în provincia Liaoning (nord-estul Chinei).
Specia este puţin mai veche decât Archaeopteryx, animalul cu pene cel mai vechi cunoscut până acum, considerat strămoşul păsărilor, însă care posedă numeroase trăsături reptiliene. Archaeopteryx a fost descoperit la Solnhofen, Germania, într-un strat geologic vechi de mai puţin de 150 de milioane de ani.
'Anchiornis huxleyi' 'poate fi clasat în familia troodontidelor, care figurează printre teropodele cele mai asemănătoare cu păsările', afirmă autorii studiului, care adaugă că este vorba de cel mai vechi troodontid descoperit până acum.
Până în prezent, absenţa penelor la dinozauri mai vechi decât Archaeoptetyx constituia o verigă lipsă în evoluţie.
Descoperire importantă în tranziţia dinozauri - păsări
Penajul abundent al lui 'Anchiornis huxleyi', în special la nivelul picioarelor, 'aduce o nouă lumină privind evoluţia precoce a penelor şi arată o distribuţie complexă a atributelor osoase şi tegumentare (penele) într-o perioadă apropiată de tranziţia dinozauri - păsări', potrivit specialiştilor chinezi.
Penele, care se aflau în părţile inferioare ale membrelor precum şi pe coadă, 'au dus la dezvoltarea a patru aripi', afirmă autorii. 'În timp ce penele mari au crescut în cursul evoluţiei aviare ulterioare, cele de pe aripile din spate s-au redus şi chiar au dispărut', potrivit studiului.