Un pui de urs a fost găsit mort, atârnând de un copac. Garda de Mediu, Poliția și Primăria fac cercetări
Cadavrul unui pui de urs a fost găsit într-un copac, în zona satului Ghipeş din comuna Mărtiniş, județul Harghita. Autoritățile fac cercetări cercetări pentru a se stabili dacă animalul a murit din cauze naturale sau dacă a fost ucis, relatează Agerpres.
Şefa Comisariatului Judeţean Harghita al Gărzii de Mediu, Balla Izabella, a precizat pentru Agerpres că instituţia pe care o conduce a fost informată de Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din zonă că s-a găsit corpul unui urs suspendat într-un copac şi s-a acţionat potrivit legii.
Aceasta a precizat că trebuie făcută necropsia pentru a se stabili dacă animalul a murit sau nu din cauze naturale. Șefa Gărzii de Mediu din Harghita a mai spus că este vorba despre un pui de urs și că deocamdată nu s-a stabilit de cât timp, a murit puiul de animal sălbatic.
Garda de Mediu, Poliția și Primăria cercetează împrejurările în care a murit puiul de urs
La rândul său, purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Maria Plumbu, a declarat că se fac cercetări pentru infracțiunea de braconaj cinegetic, urmând ca, la finalul anchetei, să se dea o soluţie prin Parchetul din cadrul Judecătoriei Odorheiu Secuiesc.
Primarul comunei Mărtiniş, Jakab Attila, nu a dorit să facă declaraţii, până la finalizarea cercetărilor, dar a confirmat că leşul a fost observat într-un copac şi a fost coborât de acolo de pompierii voluntari din localitate. Din imaginile postate în mediul online, se vede cum trupul animalului este coborât din copac cu ajutorul unei frânghii.
Surse de la faţa locului au spus că nu a fost găsit vreun laţ în care să fi fost prins ursul, fiind înaintată ipoteza că acesta a rămas blocat între crengile copacului şi nu a mai putut să coboare.
Rezultatele unui studiu recent indică faptul că în România populaţia de urs brun este estimată a fi între 7.536 şi 8.093 de exemplare. Densitatea medie este 11 exemplare la 100 de kilometri pătraţi.
Județele în care urșii au creat cele mai mari probleme sunt Braşov, Harghita, Prahova, Argeş, Bacău, iar cele mai multe relocări s-au făcut în judeţul Harghita, mai ales din Băile Tuşnad, unde în doi ani toate exemplarele de urs care intrau în oraş au fost relocate.