Pe 10 mai se împlinesc 13 ani de la cel mai grav accident de pe străzile din București

10 mai 2012, ora 7.25. Trei tramvaie ale Societății de Transport București s-au ciocnit în pasajul Lujerului în ceea ce este considerat cel mai grav accident de circulație din București. Evenimentul rutier s-a petrecut pe linia 41, pe sensul spre Piața Presei Libere și s-a soldat cu 56 de răniți, dintre care 41 au avut nevoie de intervenții de urgență. 

Accidentul din Pasajul Lujerului
Tramvaiele lovite în Pasajul Lujerului, imediat după accident

Cum s-a produs accidentul, conform raportului întocmit de STB și Poliție 

„Tramvaiul cu indicativul 110 a rămas defect pe sensul spre Piața Presei, în spatele acestuia a oprit tramvaiul cu numărul 300 pentru acordarea asisțentei tehnice. La scurt timp, din spate, tramvaiul cu indicativul 296 a intrat în vagonul 300 care la rândul lui a fost tamponat de 110”, era pe scurt desfășurarea accidentului conform raportului comun STB-Poliție, practic o ciocnire în lanț de tramvaie, lucru extrem de rar.  

Unde au fost cele mai multe victime

Aproape 60 de persoane au fost rănite, dar 41 de călători au avut nevoie de intervenții medicale, acuzând diferite fracturi, dureri și răni. Martorii povestesc disperarea și panica din acele memonte, când după impact, ușile s-au blocat și vagoanele s-au umplut de fum. Mulți au crezut că nu vor mai scăpa vii.

"Când am văzut că iese fum din tramvai și ușile erau blocate și lumea peste mine, am crezut că acolo mor. Eram jos, printre scaune, nu mai stiu, m-a aruncat câțiva metri, lumea peste mine, ușile inchise, am spart usile cu piciorul ca sa putem sa iesim.  

A staționat foarte puțin tramvaiul, la un moment dat am auzit o bubuitură și nu mai știu nimic. M-am trezit cu lume multă peste mine, capete sparte, oameni răniți plini de sânge" povestea la acea vreme pentru stirileprotv.ro, o călătoare aflata în cel de-al doilea tramvai, garnitura prinsă la mijloc, în care s-au înregistrat cele mai multe victime.

Unde au fost duși călătorii răniți grav 

 La trei ore după accident, medicul Bogdan Oprita, coordonatorul SMURD București, declara că la Spitalul Floreasca au fost transportate de către echipajele SMURD 24 de victime, la Spitalul Elias au fost duse alte opt si tot opt au ajuns la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB), iar un copil a fost transportat la Spitalul "Grigore Alexandrescu". 

Până la acea oră, 15 călători din cele trei tramvaie se prezentaseră singuri la diferite spitale, dintre care patru la Spitalul de Urgență Floreasca, trei la Spitalul Elias și opt la SUUB. Medicul Oprita dezvăluia că opt dintre cele 24 de victime care au ajuns la Spitalul de Urgență Floreasca erau în stare gravă, având traumatisme cranio-cerebrale, toracice si multiple traumatisme. 

La fața locului au fost 15 echipaje de prim ajutor, un echipaj de terapie intensivă mobilă, o mașină cu medic de urgenta si o autospecială pentru victime multiple. Conform relatărilor autorităților, echipajele de prim ajutor si autospeciala de victime multiple au făcut câte doua transporturi pentru a duce rănitii la spital. 

Cauzele ciocnirii celor trei tramvaie în Pasajul Lujerului 

Vatmanii implicati in accidentul din Pasajul Lujerului din Capitala au fost testati cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost zero, insa, conform procedurii, sunt dusi la spital pentru recoltare de probe in vederea stabilirii alcoolemiei. 

Ancheta a relevat că vatmanul celui de-al treilea tramvai avea viteza mare la intrarea in Pasajul Lujerului, astfel ca, desi a frânat, impactul a fost puternic și nu a putut fi evitată coliziunea cu a doua garnitură, care a intrat în prima. 

Ce trebuie să știți despre Linia 41 

Traseul liniei 41, denumit „metroul ușor”, traversează Bucureștiul de la Piața Presei până în cartierul Ghencea (în zona stadionului Steaua) și face legătura între sectoarele 1 și 6. Vehiculele circulă pe ruta: Piața Presei (cap linie) - Bd. Mărăști - Bd. Alexandru Averescu - Str. Turda - Pasaj Grant - Cal. Crângași - Șos. Virtuții - Pasaj Lujerului - Str. Brașov - Bd. Ghencea (cap linie).

Ambele capete de linii reprezintă primele terminale multimodale pentru transport în comun din București. Traseul are o lungime de 9,5 kilometri cu cale dublă cu câte 15 stații pe fiecare sens. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
chirurgi  jpg
beach 3417900 1280 jpg
pantera 5 jpg
image png
Ceremonie inmormantare Mihai Leu, foto Click!  jpeg
table setting 791149 1280 jpg
image png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net