Un savant italian a reprodus Giulgiul din Torino
Giulgiul care măsoară 4,36 metri lungime şi are lăţimea de 1,10 metri, ilustrează chipul unui bărbat crucificat despre care credincioşii spun că ar fi chiar al Mântuitorului.
"Am demonstrat că este posibilă reproducerea unui obiect care are exact aceleaşi caracteristici ca Giulgiul", a specificat Luigi Garlaschelli, savantul care a realizat copia Giulgiului.
Mai multe teste prin metoda carbonului efectuate în anul 1988, în laboratoarele din Oxford, Zurich şi Tucson au provocat o adevărată polemică întrucât rezultatele experimentelor datau Giulgiul undeva între anii 1260 şi 1390. Scepticii au spus că este un fals creat în epoca medievală pentru a atrage curioşii, contra cost, evident.
Luigi Garlaschelli, profesor de chimie organică la Universitatea din Pavia, a reprodus Giulgiul la dimensiunile originale, folosind materiale şi tehnici specifice Evului Mediu. Au pus o bucată mare de pânză peste un voluntar după care au frecat materialul cu un pigment ce conţinea urme de acid.
"Dacă oamenii nu vor să creadă testarea cu carbon făcută în cele mai bune laboratoare din lume, e clar că nu mă vor crede pe mine", a spus Garlaschelli.