UPDATE Bolnavii cronici ies în stradă!
Aproape 200 de bolnavi cronici s-au adunat, luni, în Piaţa Izvor, în faţa Palatului Parlamentului, protestând faţă de situaţia deplorabilă din sistemul de sănătate românesc, unde au citit o scrisoare deschisă adresată guvernanţilor, în care de semnalează acestora "cât de grav bolnavă este România". "În România zilelor noastre , sănătatea a devenit un produs de lux", a avertizat preşedintele Coaliţiei organizaţiilor pacienţilor cu afecţiuni cronice, Cezar Irimia.
Ora 11:00 Bolnavii cronici au formulat patru revendicări majore, alocarea a 6% din PIB Sănătăţii, accesul necondiţionat la tratament pentru toţi pacienţii, transparentizarea fondurilor alocate Sănătăţii şi punerea în practică a sistemului de sănătate centrat pe pacienţi.
Din Coaliţia organizaţiilor pacienţilor cu afecţiuni cronice (COPAC) fac parte opt federaţii, cea a bolnavilor de cancer, de diabet, HIV/SIDA, a celor care suferă de boli rare, de hemofilie, hepatită, scleroză multiplă şi diabet.
Printre problemele semnalate de Coaliţia organizaţiilor pacienţilor cu afecţiuni cronice se numără lipsa medicamentelor în farmacii, dar şi faptul că analizele nu mai pot fi decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
În România, peste trei milioane de persoane suferă de afecţiuni cronice.
Nemulţumiţi de situaţia gravă din Sistemul Public de Sănătate din România, pacienţii cu afecţiuni cronice din Romania organizează, luni, un miting de protest, în Parcul Izvor, intrarea din Bd. Naţiunile Unite, potrivit Agerpres.
"Situaţia dezastruoasă din sistem şi starea de sănătate a pacienţilor cu afecţiuni cronice stau la baza deciziei noastre. Nu vrem promisiuni de campanie, nu vrem milă! Vrem ca drepturile noastre să nu mai fie puncte pe hârtie! Bolnavii au ajuns să facă schimb de medicamente, îngheaţă în spitale şi ajung să moară din cauza lipsei medicamentelor!", a declarat Cezar Irimia, preşedintele COPAC (Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice).
Membrii COPAC cer accesul imediat şi necondiţionat la tratament pentru toţi pacienţii, fără discriminare şi fără restricţii, conform Cartei Europene a Drepturilor Pacienţilor şi a legilor româneşti în vigoare, alocarea, pentru sănătate, a unui buget de cel puţin 6% din PIB, punerea în practică a sistemului de sănătate centrat pe pacient, transparentizarea fondurilor alocate sănătăţii.
"Aproape fiecare familie din România are cel puţin o persoană bolnavă. De aceea, sperăm că veţi fi solidari şi alături de noi în lupta pentru sănătate şi viaţă! În noi constă schimbarea şi numai împreună vom învinge! Ne vedem pe 9 noiembrie, la ora 10.00, în Parcul Izvor, intrarea din Bd. Naţiunile Unite", susţine Irimia.