UPDATE Poza câştigătoare la World Press Photo of the Year 2013, validată de analiza experţilor
„Am analizat imaginea în format RAW furnizată de World Press Photo, precum și imaginea publicată în format JPEG. Este clar că imaginea publicată a fost retușată - din punct de vedere alculoriiși tonalităţiiglobale și locale. În afară de acest lucru, însă, nu am găsit dovezi de manipulare semnificativă a fotografiei sau de compunere a sa din mai multe cadre. Mai mult, analiza care acuză manipularea fotografiei este profund greșită", susţine dr. Hany Farid, unul dintre experţii consultaţi de World Press Photo.
Expoziția World Press Photo de anul acesta este deschisă pentru publicul din București până pe 26 mai, în Piața Universității (la statui). Expoziția poate fi vizitată în fiecare zi în intervalul orar 11.00 - 21.00.
Ştirea iniţială
Un scandal imens este la un pas să izbucnească în presa internaţională, după ce un site specializat a scris că imaginea desemnată fotografia anului ar fi fost modificată într-un program de editare.
Fotografia realizată de Paul Hansen, publicată în cotidianul suedez Dagens Nyheter, a fost făcută pe 20 noiembrie 2012 pe străzile din provincia Gaza, potrivit Mediafax.
Ea prezintă un grup de bărbaţi care transportă spre o moschee, în cadrul unei ceremonii funerare, cadavrele înfăşurate în pânză albă a doi copii, nepotul şi nepoata bărbaţilor din acel grup, ucişi la vârsta de doi ani, respectiv trei ani, în urma distrugerii casei lor de un proiectil israelian.
Imaginea a obţinut premiul World Press Photo of the Year 2013, cel mai prestigios din domeniu, dar - se pare - totul a fost o farsă.
Site-ul extremetech.com prezintă modul în care poza ar fi fost modificată.
Evenimentul în sine surprins în fotografie - bărbaţii care transportă cadavrele a doi copii pe străzile din Gaza - nu este trucat, dar fotografia este "aproape sigur" compusă din trei fotografii diferite, cu elemente extrase din fiecare dintre imagini şi reîmbinate şi obţinând, prin manipulare, o iluminare mai puternică pe chipurile bărbaţilor.
Descoperirea a venit de la Neal Krawetz, analist de imagini în medicină legală. Potrivit articolului de pe Extreme Tech, care explică în detaliu cum a decurs analiza manipulării fotografiei, aceasta a constat în mai multe etape: mai întâi, imaginea de bază a fost convertită din format raw şi deschisă în programul Photoshop pe 20 noiembrie 2012, data exactă la care a fost făcută.
Apoi, pe 4 ianuarie 2013, o altă imagine a fost deschisă şi adăugată la cea originală, iar o oră mai târziu o a treia imagine a fost introdusă, rezultatul final fiind salvat jumătate de oră mai târziu.
Paul Hansen tace. Deocamdată
Pentru a participa la concursul de fotografie, Paul Hansen ar fi trebuit să furnizeze şi versiunea iniţială, nemodificată ("raw") pentru fotografia câştigătoare, drept dovadă că nu a suferit schimbări semnificative, dar până acum nu a făcut acest lucru. Totoodată, premiul nu i-a fost retras.