UPDATE: Calendarul Evaluării Naționale nu se modifică. 10.000 de profesori s-au întors la ore. Greva continuă
Greva din Educație, care durează deja de trei săptămâni, riscă să afecteze dramatic examenele naționale, Evaluarea pentru cei care merg la liceu și Bacalaureatul. Înscrierile pentru Evaluarea Națională au început azi, 6 iunie și durează 4 zile. Profesorii au anunțat că nu se întorc la catederă, iar situația școlară a milioane de elevi este în aer. Între timp, la Ministerul Edudcației au luat sfârșit discuțiile la care au participat reprezentanții părinților, ai elevilor și liderii sindicatelor din Învățământ. Greva continuă, dar un număr mare de profesori revin la clase.
UPDATE 14:00: Calendarul examenelor naționale - Evaluarea Națională și Bacalaureat - rămâne deocamdată nemodificat, a transmis min istrul Educației, Ligia Deca după mai bine de două ore de discuții cu reprezentanții sindicatelor, ai elevilor și părinților. Negocierile vor continua miercuri cu sindicatele.
„Încă suntem în calendar pentru a nu modifica datele probelor. De aceea am avut acest dialog astăzi, pentru a debloca situația. Am făcut apel încă o dată la federațiile sindicatele, am expus încă o dată toate eforturile realizate de către Guvern și colegii din Ministerul Educației și i-am rugat să se revină tocmai pentru a nu periclita aceste procese. Dacă vom ajunge pe finalul săptămânii, că atunci vom putea face o evaluare exactă, la concluzia că nu există suficientă resursă umană pentru a organiza aceste examene, vom anunța care sunt măsurile pe care Ministerul le ia în calcul”, a spus marți Ligia Deca.
UPDATE 13:30 În timp ce sindicaliștii anunță că greva din Educație continuă, 10.000 de profesori s-au întors la catedră, iar în peste 1000 de unități de învățământ orele nu au fost întrerupte.
„Putem anunţa că, în acest moment, de la momentul adoptării ordonanţei şi până astăzi, avem circa 15.000 de persoane care lucrează în învăţământ care au renunţat la grevă, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice. În acest moment, avem peste 1.000 de unităţi de învăţământ în care nicio persoană nu face grevă”, subliniază Ligia Deca. „Este o dovadă de încredere a cadrelor didactice în măsurile luate de Guvern”, apreciază ministrul Educației.
Ministrul Educației i-a invitat la discuții pe reprezentanții părinților, ai elevilor și pe liderii sindicatelor din Învățământ pentru a stabili ce se întâmplă cu examenele naționale.
Pentru că, sindicaliștii nu cedează, miercuri va avea loc o nouă rundă de negocieri la Ministerul Educației.
UPDATE: 11:15 Ministrul Educației Ligia Deca i-a invitat la discuții pe reprezentanții părinților, ai elevilor și liderii sindicatelor din Educație pentru a stabili soarta examenelor care bat la ușă.
„Astăzi, 6 iunie 2023, începând cu ora 11:00, la invitaţia Ministrului Educaţiei, Ligia Deca, la sediul Ministerului Educaţiei va avea loc o întâlnire între reprezentanţii Ministerului Educaţiei, ai elevilor, ai părinţilor şi ai sindicatelor reprezentative din învăţământul preuniversitar, respectiv Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ”, a anunţat, marţi, Ministerul Educaţiei.
Sursa citată a precizat că „întâlnirea are ca scop consultarea acestora asupra demersurilor necesare pentru adaptarea calendarelor de desfăşurare a activităţilor de final de an şi a calendarelor examenelor naţionale, în contextul generat de protestul personalului din învăţământul preuniversitar”.
Știre inițială:
Au început înscrierile la Evaluarea Națională 2023
Potrivit calendarului publicat în Monitorul oficial, înscrierile la Evaluarea Națională 2023 încep marți, 6 iunie, și se vor încheia vineri, 9 iunie. Înscrierea candidaților se face automat de către secretariatele școlilor. Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul se desfașoară, anual, într-o singură sesiune. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular susțin examenul fără nicio taxă.
Calendarul probelor la Evaluarea Națională 2023
Evaluarea Națională 2023 pentru clasa a VIII-a are loc în perioada 19-22 iunie. Proba la Limba română se va desfășura pe 19 iunie, iar proba la Matematică este programată pe 21 iunie. Elevii de clasa a VIII-a vor finaliza cursurile pe 9 iunie. Primele rezultate se vor afișa pe 28 iunie, iar cele finale, de după contestații, pe 4 iulie 2023.
6 – 9 iunie 2023: Înscrierea la evaluarea națională
9 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă
22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Evaluarea Națională, în pericol de amânare din cauza grevei
Profesorii sunt în grevă generală din data de 22 mai, iar în tot acest timp elevii au stat acasă și continuă să rămână acasă pentru că liderii de sindicat din Educație au anunțat că nu renunță la protest atâta timp cât principala lor revendicare, majorarea salariilor, încă nu a fost rezolvată de guvernanți.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a făcut vineri un apel la cadrele didactice „să ajute să finalizăm acest an în bune condiții”. Potrivit acesteia, dacă profesorii nu se întorc la clase de săptămâna aceasta, examenele de Bacalaureat 2023 și Evaluarea Națională 2023 vor fi reprogramate.
Federațiile sindicale au trasmis într-un comunicat că profesorii rămân în grevă și pe 6 iunie.
Organizațiile profesorilor transmit că solicită Guvernului o garanție pentru ca salariul profesorului debutant să fie „cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie”. Prevederea nu apare în ordonanța de urgență (OUG) recentă prin care se acordă măriri de câteva sute de lei angajaților din Educație, cu care sindicatele nu au fost de acord.
„Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională! Și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră!”, scriu sindicatele în comunicatul în care anunță că greva generală continuă.