VIDEO. Cum arată primul tunel săpat în stâncă pe o autostradă, în România. Se lucrează zi lumină
Aglomerația de pe Valea Oltului va deveni istorie după ce autostrada A1, București – Pitești și nodul de la Sibiu vor fi conectate. Este și autostrada care va da șoferilor primul tunel săpat în stâncă din România așa cum vedem pe autostrăzile de la vecinii bulgari sau în Grecia. Acesta se construiește deja pe secțiunea 4 a Autostrăzii Sibiu – Pitești, care leagă Curtea de Argeș de Tigveni. Lucrările sunt în plină desfășurare, iar ritmul d elucru este de 24 din 24, transmite CNAIR.
Tunelul va avea o lungime de 1,3 kilometri
Pe secțiunea 4 Curtea de Argeș – Tigveni se lucrează la unul dintre cele mai lungi tuneluri de pe autostrada Sibiu - Pitești. Este primul tunel de autostradă, săpat în stâncă, care se află în construcție în România.
Săpăturile se fac prin dealul Momaia în apropierea Curții de Argeș, va avea o lungime de aproximativ 1,3 kilometri și reprezintă o realizare tehnică impresionantă la care participă o echipă internațională de profesioniști.
Se lucrează 24 de ore din 24, în trei schimburi
Lucrările sunt efectuate cu tehnologia NATM (New Austrian Tunneling Method) și constau în execuția portalului, injecția de ciment pentru stabilizarea părții superioare și apoi excavare prin detonări.
Lucrările se continuă cu montarea armăturii și se căptușirea tunelului.
„Este primul tunel de autostradă realizat prin săpătură în stâncă. Este format din două galerii, construite în paralel, una pentru fiecare sens de mers. În momentul de față a fost depășit punctul critic al lucrării, adică partea de început a tunelului. Acum au început să intre în zona de piatră și material tare și o să aibă un avans foarte mare pentru că se lucrează mult mai ușor”, a transmis Cristian Tudor, purtător de cuvânt al Direcției Regionale Drumuri și Poduri Craiova.
Care este stadiul lucrărilor
Pe sensul Sibiu-Pitești s-au săpat până acum 142 de metri, iar pe sensul Pitești-Sibiu 80 de metri.
„Acum o să aibă un ritm mult mai susținut. Se lucrează în trei schimburi, 24 de ore din 24, șapte zile din șapte”, a mai adăugat Cristian Tudor care a precizat că tunelul este format din două galerii, construite în paralel, pentru fiecare sens de mers.
Secțiunea 4 a Autostrăzii Sibiu – Pitești este construită de o firmă austriacă, PORR.
Va avea 9,8 kilometri lungime și ar urma să fie finalizată în 2027.
Acest tronson va avea 12 poduri, pasaje și viaducte, cu cel mai lung viaduct având o lungime de 630 de metri.
Autostrada Sibiu – Pitești este împărțită în 5 secțiuni și va avea o lungime de 122 de km.