Tunelul secret din Brașov. Măsoară peste 4 kilometri și ascunde o poveste șocantă cu fantome. Alex Montrey a fugit speriat: „Bă, s-a auzit tare!”

Povestea tunelului Teliu este impresionantă, fiind cel mai lung tunel feroviar din România, situat în apropierea comunei Teliu din județul Brașov. Despre el se mai spune și că este bântuit.

Tuneul Teiu ar putea fi bântuit / foto: arhiva
Tuneul Teiu ar putea fi bântuit / foto: arhiva

Construit de firma germană Julius Berger, acest tunel, lung de 4.369,5 metri, a fost parte a proiectului de legătură feroviară între Brașov și Buzău, traversând Carpații și oferind acces feroviar între cele două orașe.

În trecut, propunerile pentru o cale ferată Brașov – Buzău, prin Întorsură, apăreau încă dinainte de 1870, reapărând și după Marea Unire.

Ideea acestei căi ferate era de a facilita exploatarea lemnului din zonă. Construcția a început în toamna lui 1923, implicând aproape 350 de poduri și podețe pe o distanță de 31 de kilometri.

Cum a fost construit tunelul Teliu

Tunelul Teliu, una dintre cele mai complexe lucrări, a fost finalizat în 1928. Cu o lungime de 4,36 kilometri, a fost realizat de o echipă multiculturală, implicând muncitori români, polonezi, cehi și italieni (minerii foarte pricepuți). Deși inițial planul includea două linii ferate în tunel, doar una a fost construită. Totuși, în acest an, trenurile au revenit în tunel după o pauză de 4 ani și trei luni.

În timp, rețeaua feroviară din România a suferit transformări și dezvoltări, iar infrastructura feroviară a fost subiectul discuțiilor în ceea ce privește modernizarea și îmbunătățirea sa.

Deși au existat planuri pentru linii de mare viteză sau viteze mai mari pe traseele existente, implementarea acestora a fost limitată din cauza costurilor ridicate.

Totuși, autoritățile au speranțe că se poate realiza o îmbunătățire a infrastructurii feroviare pentru a asigura călătoriilor mai eficiente și mai rapide între orașe.

 În urmă cu câteva luni aici a filmat și celebrul blogger Alex Montrey un clip „horror” în care a vrut să demonstreze dacă mitul potrivit căruia Tunelul Teiu ar fi bântuit de fantome.

Când totul părea să fie ok, influencerul și amicul lui au avut zgomote ciudate și au început să fugă speriați. Totuși, cei doi nu au putut dovedi decât faptul că este destul de înfricoșător să te plimbi prin Tunelul Teiu noaptea. Aventura lor o puteți vedea în clipul de mai sus. 

Cel mai lung tunel dinaintea Primăului Război Mondial

În România există nu doar Tunelul Teiu, ci și un alt tunel remarcabil: Tunelul Bereşti, o construcție feroviară lungă de 3,3 kilometri, ridicată la începutul secolului XX între anii 1906 și 1911. Acest tunel străbate dealul Tălăşmani, conectând județele Galați și Vaslui și legând văile râurilor Siret și Prut.

Proiectat de doi ingineri italieni, acest tunel a fost realizat într-o zonă cu altitudine redusă, având de-a face cu solul nisipos îmbibat cu apă, provocând numeroase dificultăți. Săpat cu instrumente manuale precum târnăcoape și lopeți, tunelul a fost construit sub deal, iar pământul excavat era transportat cu căruțele. Din păcate, în prezent, tunelul se află într-o stare avansată de degradare, scrie adevarul. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
image png
index (22) jpg
aterizare de urgenta jpg
banner iosif rotariu webp
autospeciala politie jpg
shutterstock 23084461 barbat calculator computer laptop plata plati online internet comanda comenzi jpeg
hacker freepik jpg
Stockholm și eleganța Nordului jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net