Intrarea secretă a buncărului uriaș săpat în stâncă, sub Cetatea Devei. Unde ar duce tunelul misterios

Cetatea Devei continuă să fie învăluită de mister, cu atât mai mult cu cât ar fi vorba despre un tunel secret care ar duce la Castelul Corvinilor. Un buncăr uriaş a fost construit în secret în stânca de sub fortăreață, în anii ´40, iar puțini localnici îi cunosc povestea.

Buncărul uriaş săpat în secret, sub Cetatea Devei, are o intrare ascunsă / Foto: Adevărul.ro
Buncărul uriaş săpat în secret, sub Cetatea Devei, are o intrare ascunsă / Foto: Adevărul.ro

La începutul anului 1944, autoritățile locale din Deva au decis să construiască un adăpost de anti-bombardament, într-o stâncă de la poalele Cetății Devei. La nevoie, buncărul putea găzdui până la 1.000 de oameni. A fost compartimentat cu ziduri din piatră şi mortar, dotat cu uşi de fier grele, zidite în beton, avea un sistem de aerisire şi instalaţii electrice racordate la o uzină care funcţiona la acea vreme în apropiere.

La acea vreme, conform planului prezentat de Prefectură, accesul în buncăr se putea face printr-un tunel vechi, creat la sfârșitul secolului al 19-lea pentru a facilita accesul la cetate. Apoi au fost adăugate alte 2 porți laterale la cele 2 intrări ale tunelului de pe ambele părți ale versantului.

Intrarea secretă a buncărului uriaș de sub Cetatea Devei

Intrarea din tunel şi cea din dreapta versantului au fost zidite cu beton, la fel şi câteva dintre „camerele” sale, după modelul fostelor mine din zonă. Doar că, una dintre căile care urcă între stâncile de la marginea versantului dezvăluie o gură de intrare în buncăr. Astfel, pentru a intra, trebuie să cobori câteva trepte printr-un mic tunel, apoi te târăști printr-o gaură, ajungând într-o antecameră.

Spaţiul a fost folosit în trecut ca adăpost al oamenilor străzii. De aici, alte trepte coboară spre sălile subterane, învecinate tunelului din Dealul Cetăţii Devei. În capătul uneia dintre încăperi, se vede o altă intrare spre care accesul a fost blocat, relatează Adevărul.ro.

Legendele tunelurilor de sub Cetatea Devei

O legendă spune că tunelul ar fi legat Cetatea Devei de Castelul Corvinilor. Galeria, săpată în urmă cu mai multe secole, ar fi pornit de sub una dintre încăperile castelului sau din apropierea monumentului (de pe Dealul Sânpetru – locul unei aşezări preistorice) şi ar fi fost îndreptată spre Cetatea Devei, aflată la aproape 20 de kilometri de Hunedoara.

Mai mult, se spune că a fost săpat de prizonierii turci şi era folosit pentru deplasarea armatelor care apărau castelul şi cetatea. În urma cercetărilor arheologice întreprinse asupra încăperilor şi sălilor Castelului Corvinilor, nu s-a descoperit urmele vreunui tunel. De asemenea, alții cred că oarta interzisă este o intrare într-o veche galerie minieră care ar fi funcţionat sub cetatea Devei, împrejurimile Devei fiind în trecut locuri unde au fost înfiinţate numeroase exploatări.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
ulei de masline jpg
medic operatie pixabay
ilustratie politie jpg
kaufland jpg
images jpeg
sfantul mare mucenic iacob persul sfintii cuviosi natanael si pinufrie 158413 jpg
sare epsom jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net