Secretul neștiut al fântânii din Castelul Huniazilor. Ce orori s-ar fi petrecut în trecut

Castelul Corvinilor, numit și Castelul Huniazilor sau al Hunedoarei, este cetatea medievală a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România. De asemenea, este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în „top 10 destinații de basm din Europa”. Și totuși, cetatea medievală este învăluită în mister și ascunde numeroase legende.

Secretul neștiut al fântânii din Castelul Corvinilor / Foto: Arhiva Click!
Secretul neștiut al fântânii din Castelul Corvinilor / Foto: Arhiva Click!

În ultimii ani, Castelul Corvinilor din Hunedoara, impresionant datorită arhitecturii sale, dar şi datorită modului în care a rezistat trecerii timpului, în cele aproape şase secole de la ridicarea sa, a devenit tot mai faimos datorită legendelor sale înfiorătoare. Unele dintre acestea sunt simple legende, altele însă conţin un sâmbure de adevăr.

Spre exemplu, Castelul Corvinilor a fost loc al execuţiilor publice, a avut o temniţă destinată condamnaţilor la moarte şi o sală de tortură, potrivit mărturiilor istorice. Astfel, o legendă spune că însuşi Vlad Ţepeş s-ar fi numărat printre prizonierii castelului medieval, după ce voievodul Ţării Româneşti a fost arestat la ordinele regelui Ungariei, Matia Corvin, iar din toamna anului 1462, Ţepeş a rămas în captivitate, lângă Buda, timp de 12 ani. Și totuși, dovezi că Dracula ar fi fost închis în Castelul Corvinilor nu sunt însă cunoscute. În schimb, unele documente prezintă povestea celor peste 100 de iobagi, care în toamna anului 1784, în timpul Răscoalei lui Horea, au fost aruncaţi în închisoarea cetății, în aşteptarea execuţiei. Au fost, în cele din urmă, curţaţi.

Secretul neștiut al fântânii din Castelul Huniazilor

Iar alte documente dezvăluie modul în care, la începutul secolului al XIX-lea, o temută ceată de haiduci, osândită pentru crime şi jafuri în închisoarea castelului, a reuşit să evadeze de aici la începutul secolului al XIX-lea, după ce a dezarmat paznicii.

O altă legendă este despre fântâna Castelul Huniazilor, care se spune că are o adâncime de aproape 30 de metri şi datează din secolul al XV-lea, epoca în care Ioan de Hunedoara a ridicat cetatea medievală. Legenda, bazată pe o inscripţie medievală descoperită în casa fântânii, spune că puţul ar fi fost săpat de trei prizonieri turci, vreme de 15 ani. Robii, nemulţumiţi de modul în care au fost trataţi de familia Huniazilor, ar fi dăltuit pe fundul fântânii un mesaj care se traduce în „Apă ai, dar inimă nu”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
printul william kate middleton jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ninsori trafic jpg
image png
crin antonescu jpg
bani jpg
nicusor dan referendum Foto Facebook 1250 jpg
masina de spalat shutterstock 1806195001 jpg
meghan retete jpg
spiridon jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net