Zgomotul care a ucis atmosfera!
Vuvuzelele ar fi de folos în Liga I! De exemplu, Gigi Becali ar putea să-şi pune nepoţii să sufle în ele 90 de minute, dacă nu vrea să mai audă înjurăturile publicului.
Peste ani de zile, să zicem în 2030, dacă cineva va urmări înregistrările meciurilor Mondialului sud-african va avea impresia că transmisia s-a făcut extrem de prost.
Asta întrucât, în afară de un zgomot ciudat, de parcă mii de muşte ar zbura deasupra stadionului, nu se aude nimic. Dacă telespectatorii pot rezolva problema apasând un buton care să taie sonorul, cei prezenţi la faţa locului sunt condamnaţi să îndure chinul nu numai până la sfârşitul meciului, ci pe toată durata şederii în Africa de Sud.
După patru zile petrecute aici, pot să spun, fără nicio exagerare, că zgomotul vuvuzelelor nu se opreşte niciodată! De pildă, în oraş, şoferii au renunţat la claxoane şi vezi o grămadă de maşini din care iese câte un imens vuvuzela în care şoferul suflă cu un entuziasm demn de cauză mai bună.
Revenind la ce se întâmplă pe stadioane, sunt totuşi câteva minute, înainte de startul partidei, în care, ca printr-o minune, se face linişte. Când crainicul stadionului anunţă că urmează imnurile naţionale ale celor două echipe, brusc, 60.000 - 70.000 de oameni îşi lasă trompetele jos şi tac.
O dovadă de civilizaţie! Apoi însă, reîncepe infernul fonic, care ucide atmosfera unui meci de fotbal, aşa cum o ştie întreaga planeta, mai puţin suporterul sud african. Practic, nu se mai aud scandările, aplauzele şi oftatul tribunelor.
Zgomotul vuvuzelelor te "toacă" psihic şi pleci de la stadion epuizat. Dar, poate că aşa e mai frumos. Fiecare Mondial rămâne în istorie ca având ceva aparte, iar cel african va fi ţinut minte datorită sunetul lui inconfundabil.