Aproape jumătate dintre români aruncă mâncarea gătită! Tinerii sunt cei mai risipitori
Evenimentul "Cât risipim, de fapt? România în fața bonului risipei”, organizat de Up România, a atras atenția asupra nivelului alarmant al risipei alimentare din România și a vrut să încurajeze un consum mai responsabil. Studiul dat publicității, marți, ne arată că aproape jumătate dintre români aruncă mâncare gătită, acest comportament menţinându-se la un nivel îngrijorător.
Studiu îngrijorător cu privire la risipa alimentară
Marți, 27 mai, Up România a organizat evenimentul "Cât risipim, de fapt? România în fața bonului risipei”. Scopul întâlnirii a fost acela de a aduce în atenția publicului amploarea fenomenului de risipă alimentară din România și de a lansa un apel la conștientizare și responsabilitate în rândul consumatorilor.
Evenimentul a marcat și lansarea unui studiu realizat de Up România care a analizat comportamentele de consum și principalele cauze ale risipei alimentare la nivel național. Potrivit datelor prezentate, românii continuă să arunce cantități importante de alimente, în special din cauza planificării defectuoase a cumpărăturilor și a lipsei de educație alimentară.
Mâncarea gătită, cea mai irosită
46% dintre români recunosc că aruncă mâncarea gătită, făcând din aceasta cel mai risipit tip de aliment din gospodării. Este una dintre concluziile studiului care arată că risipa alimentară rămâne o problemă serioasă în România, mai ales în rândul tinerilor. Cei mai mulți români (43%) spun că ajung să arunce mâncare din cauza cumpărăturilor în exces sau pentru că produsele expiră înainte să fie consumate.
Totodată, 82% dintre respondenți declară că încearcă să limiteze risipa prin congelare sau depozitare corectă. Românii par mai atenți la ce pun în frigider și cum păstrează alimentele, un semn bun că se schimbă comportamentele de consum. Studiul ne mai arată că 64% dintre participanți cred că risipa alimentară este o problemă gravă, în special femeile și persoanele cu vârste între 35–44 de ani, o categorie activă care se implică în gestionarea bugetului și a resurselor din gospodărie. „Suntem obișnuiți încă din școală să credem în modelul rațional. Dar vedeți că în lumea reală nu este chiar așa. Și de cele mai multe ori se ajunge la risipa alimentară tocmai din diferența între ceea ce oamenii estimează că vor consuma și ceea ce se întâmplă în mod real în gospodării", a declarat sociologul Iulian Stănescu.
Câte tone de mâncare se risipesc anual
Tinerii între 18 şi 24 de ani aleg mai des alternative precum comanda la domiciliu (1,8 din 10 mese) sau masa la restaurant (2,1 din 10 mese), ceea ce contribuie indirect la creşterea risipei alimentare. „România aruncă anual aproximativ 2,5 milioane de tone de alimente, echivalentul a 150 de kilograme pe persoană. Este un fenomen care are consecinţe nu doar economice, ci şi sociale şi de mediu. De aceea, la Up România ne implicăm activ în reducerea risipei alimentare prin programe şiiniţiative menite să încurajeze un consum responsabil şi sustenabil", a declarat Elena Pap, director Europa Up Group.
Conform cercetării, risipa alimentară rămâne o provocare, în ciuda conştientizării. Majoritatea românilor declară că se confruntă săptămânal cu o risipă de bani, din cauza alimentelor pe care le aruncă. Dacă 66% dintre respondenţi au declarat că aruncă alimente în valoare de sub 50 de lei, 3% dintre cei care au participat la sondaj depăşesc pragul de 200 lei.
Studiul a fost realizat online în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 - 56+ ani, din mediul urban, pe un eşantion de 1.017 respondenţi. Eroarea maximă de eşantionare este +/-3,1% la un nivel de încredere de 95%, iar perioada de colectare a datelor a fost 15-24 martie 2025.