Bananele modificate genetic, soluția la risipa alimentară. Unde sunt disponibile fructele care nu se înnegresc?
Dacă te-ai învinovățit când ai aruncat la coșul de gunoi o banană prea coaptă, uitată în bucătărie, află că oamenii de știință au o soluție revoluționară - bananele care nu se înnegresc! Acest vis a devenit o realitate datorită unei inovații care le prelungește prospețimea.

O companie de biotehnologie din Marea Britanie a dezvoltat o soluție prin care bananele rămân proaspete și galbene timp de 12 ore de la curățare. Această descoperire vine în contextul unei probleme globale majore: risipa alimentară. Tehnologia ar putea avea un impact major asupra lanțului de aprovizionare, deoarece ar contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu până la 25%, anunță „The Guardian”.
Bananele reprezintă a patra cea mai cultivată cultură la nivel mondial, iar aproape jumătate dintre fructele produse nu ajung să fie consumate din cauza perisabilității ridicate: „Bananele sunt a patra cea mai mare cultură la nivel global, dar și una în care perisabilitatea este foarte mare. Unele estimări spun că 50% din bananele cultivate nu sunt niciodată consumate”, a spus Gilad Gershon, directorul executiv al companiei, conform publicației menționate.
Unde vor fi disponibile?
Fructele modificate genetic au primit deja aprobări pentru comercializare în Statele Unite, Canada, Filipine, Columbia și Honduras. În Regatul Unit nu sunt disponibile momentan în magazine, însă ar putea fi puse la vânzare până la sfârșitul anului viitor. În Uniunea Europeană, inclusiv în România, comercializarea lor este restricționată din cauza reglementărilor stricte privind organismele modificate genetic, potrivit „Știrileprotv.ro”.
Alte inițiative similare
Pe lângă această inovație, compania contribuie și la dezvoltarea unor banane cu maturare lentă, care urmează să fie introduse în magazinele internaționale mai târziu în acest an.
Alte echipe de cercetare din întreaga lume lucrează la dezvoltarea unor produse similare, precum salata verde care se vestejește mai lent, mere și cartofi rezistenți la dăunători sau struguri și afine care își păstrează textura pentru o perioadă mai lungă.