Bananele modificate genetic, soluția la risipa alimentară. Unde sunt disponibile fructele care nu se înnegresc?

Dacă te-ai învinovățit când ai aruncat la coșul de gunoi o banană prea coaptă, uitată în bucătărie, află că oamenii de știință au o soluție revoluționară - bananele care nu se înnegresc! Acest vis a devenit o realitate datorită unei inovații care le prelungește prospețimea. 

Bananele modificate genetic, soluția la risipa alimentară / Foto: Shutterstock
Bananele modificate genetic, soluția la risipa alimentară / Foto: Shutterstock

O companie de biotehnologie din Marea Britanie a dezvoltat o soluție prin care bananele rămân proaspete și galbene timp de 12 ore de la curățare. Această descoperire vine în contextul unei probleme globale majore: risipa alimentară. Tehnologia ar putea avea un impact major asupra lanțului de aprovizionare, deoarece ar contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu până la 25%, anunță „The Guardian”.

Bananele reprezintă a patra cea mai cultivată cultură la nivel mondial, iar aproape jumătate dintre fructele produse nu ajung să fie consumate din cauza perisabilității ridicate: „Bananele sunt a patra cea mai mare cultură la nivel global, dar și una în care perisabilitatea este foarte mare. Unele estimări spun că 50% din bananele cultivate nu sunt niciodată consumate”, a spus Gilad Gershon, directorul executiv al companiei, conform publicației menționate.

Unde vor fi disponibile?

Fructele modificate genetic au primit deja aprobări pentru comercializare în Statele Unite, Canada, Filipine, Columbia și Honduras. În Regatul Unit nu sunt disponibile momentan în magazine, însă ar putea fi puse la vânzare până la sfârșitul anului viitor. În Uniunea Europeană, inclusiv în România, comercializarea lor este restricționată din cauza reglementărilor stricte privind organismele modificate genetic, potrivit „Știrileprotv.ro”.

Alte inițiative similare

Pe lângă această inovație, compania contribuie și la dezvoltarea unor banane cu maturare lentă, care urmează să fie introduse în magazinele internaționale mai târziu în acest an. 

Alte echipe de cercetare din întreaga lume lucrează la dezvoltarea unor produse similare, precum salata verde care se vestejește mai lent, mere și cartofi rezistenți la dăunători sau struguri și afine care își păstrează textura pentru o perioadă mai lungă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Simulare Evaluarea Nationala FOTO Inquam Photos  George Călin jpg
fordo img satelit jpg
test jpg
pranjali awasthi captura video jpg
vacanță în Bulgaria jpg
avion bagaj istock jpg
iran sua israel racheta jpg
georgiana eliza facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net