Au fost găsite două dintre sceptrele lui Ceaușescu. În ce țară se aflau și ce sumă uriașă valorează

6 august 2024 20:20   Actualitate

Autoritățile române au reușit să dea de urma a două dintre sceptrele deținute de Nicolae Ceaușescu. Aceste obiecte istorice au fost scoase la vânzare de o casă de licitație din Germania în Franța, în luna mai a acestui an.

Imediat ce Ministerul Culturii a aflat despre această vânzare, a alertat autoritățile române care au deschis un dosar penal pentru a investiga proveniența și legalitatea acestor obiecte, potrivit Observator. 

După ce au fost sesizate, autoritățile române au reușit să facă demersurile necesare pentru a opri vânzarea și pentru a retrage cele două sceptre de pe piață. Acestea sunt acum în proces de recuperare și repatriere, cu scopul de a le aduce înapoi în România.

Sceptrele au o poveste fascinantă legate de celebrul Salvador Dali

În 1974, în momentul în care Nicolae Ceaușescu a fost ales președinte al Republicii Socialiste România de către Marea Adunare Națională, Ştefan Voitec i-a oferit, drept cadou, o eşarfă tricoloră cu stema țării și un sceptru prezidențial.

Acest sceptru a fost copiat după unul similar folosit de Regele Ferdinand. Istoricii notează că, în acea perioadă, mulți s-au întrebat cum era posibil ca un președinte să fie învestit cu un sceptru.

Într-o notă ironică, artistul Salvador Dalí a trimis o telegramă prin care îl felicita pe Ceaușescu pentru acest gest, dar, din nefericire, comuniștii nu au înțeles sarcasmul și au publicat telegrama în ziarul Scânteia.

Cel de-al doilea sceptru a fost oferit lui Nicolae Ceaușescu când acesta a fost numit comandant suprem al forțelor armate. După Revoluția din 1989, urmele acestor sceptre s-au pierdut, iar se credea că ar fi fost confiscate de către revoluționari.

De la ce prețuri plecau sceptrele la licitația ilegală

În ultimele trei luni, vânzătorul din Germania a postat un anunț pe pagina sa de socializare, indicând că sceptrele sunt disponibile la licitație cu un preț de pornire de 20.000 de euro.

Autoritățile române au declanșat o anchetă pentru furt calificat, tăinuire și spălarea banilor, iar dosarul este acum în atenția Parchetului General.

Mai multe