Câți bani au cheltuit românii în vacanțele din 2024. Suma uriașă pe care au lăsat-o în afara ţării

17 octombrie 2024 7:45   Actualitate

În primele opt luni ale acestui an, turiștii români au cheltuit pentru vacanțele în afara țării suma de 2,6 miliarde de euro, potrivit unor calcule recente ZF, pe baza datelor oferite de Banca Națională a României. Cei mai mulți români au călătorit în Turcia, Grecia, Italia, Anglia şi Spania. Cele mai multe zboruri de pe Otopeni au fost către diferite destinaţii din Italia.

Românii au început să călătorească mai mult şi în afara sezonului de vară

Turiştii români au cheltuit 2,6 miliarde de euro pe vacanţele în afara ţării, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor Băncii Naţionale a României. Un nivel similar a fost înregistrat şi anul trecut, totuşi suma cheltuită de români pe vacanţe în perioada ianuarie – august este peste cea din aceeaşi perioadă a anului trecut. Această evoluţie arată că românii au început să călătorească mai mult şi în afara sezonului de vară.

Românii au călătorit în această vară în Turcia, Grecia, Italia, Anglia şi Spania. Cele mai multe zboruri care au plecat de pe Otopeni, cel mai mare aeroport din ţară, au zburat către diferite destinaţii din Italia.

Italia, una dintre destinațiile preferate ale românilor 

Italia este o destinaţie care se pretează pe mai multe tipuri de turism, dar este şi una dintre ţările unde s-au stabilit foarte mulţi români. Românii merg în vacanţe în Italia şi pentru un simplu city-break, dar şi pentru circuite sau sejururi care se întind pe mai multe zile.

Doar din Bucureşti au decolat peste 2.100 de zboruri către oraşele din Italia în cele trei luni de vară, potrivit datelor Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti. Astfel, în fiecare zi, de pe Aeroportul Otopeni decolau 24 de zboruri către diferite oraşe din Italia.

Turiștii români aleg hotelurile de patru-cinci stele 

Turiştii români aleg vacanţe scumpe când merg în străinătate, la hoteluri de patru-cinci stele, spre deosebire de turiştii din alte ţări europene, care ţin mai mult la un preţ mic. „Avem feedback de la partenerii din Bulgaria, care au, de exemplu, turişti de pe mai multe pieţe, pieţele nordice, Polonia, Ungaria, mai veneau francezi, nemţi. Turiştii din România sunt cei care îşi achiziţionează cele mai scumpe vacanţe.

Polonezii vin şi mănâncă din sacoşe, ungurii nu vor nici măcar mic dejun, francezii vor doar mic dejun, să fie totul cât mai ieftin. Turiştii din România vor să vină la patru stele, la cinci stele, la all inclusive, la ultra all inclusive. Acesta este specificul nostru, al românilor, vrem să ne simţim bine şi plătim pentru asta. Ceilalţi sunt foarte reţinuţi la a cheltui”, a spus Lucian Bădîrcea, CEO al agenţiei de turism IRI Travel, potrivit ZF.

"Cererea în România este în această zonă de all inclusive"

„Treptat, treptat apar destinaţii noi unde nu avem neapărat conceptul de all inclusive, dar deocamdată cererea în România este în această zonă de all inclusive. Cele mai făcute destinaţii ale românilor sunt exact cele care au servicii all inclusive şi hoteluri care oferă o paletă foarte mare de servicii în cadrul hotelului care sunt Bulgaria, Turcia, Egipt, Tunisia”, a mai spus Florin Paraschiv.

Mai multe