Europarlamentarul Victor Negrescu, îngrijorat după alegerile din Austria. Ce spune despre aderarea României la Spațiul Schengen: „Scenariul cel mai periculos pentru noi...”

2 octombrie 2024 10:12   Actualitate

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu vine cu o supoziție referitoare la aderarea României cu granițele terestre la Spațiul Schengen. Consideră că acest lucru ar putea fi imposibil de realizat în cazul în care viitorul Guvern al Austriei ar fi format din extrema dreaptă. 

Vicepreședintele Parlamentului European consideră îngrijorător rezultatul algerilor din Austria. Ce declarații a făcut Victor Negrescu la RFI, descoperiți în cadrul articolului. 

Victor Negrescu, îngrijorat de rezultatul alegerilor din Austria

Alegerile din acest an din Austria au fost câștigate de Partidul Libertății (FPÖ), o formațiune politică naţionalistă, anti-imigraţie şi ostilă sancţiunilor împotriva Rusiei, condus de Herbert Kickl. 

Pe următorul loc s-a aflat Partidul Popular (ÖVP) al cancelarului Karl Nehammer, apoi social democrații. 

„Acest rezultat este un motiv de îngrijorare, pentru că dacă extremiștii vor forma viitorul Guvern, atunci aderarea României la Spațiul Schengen și pe cale terestră devine, în opinia mea, aproape imposibilă”, a spus Victor Negrescu, despre rezultatul alegerilor din Austria. 

  „Avem un scenariu optimist”

Austria nu a fost de acord ca țara noastră să adere la Spațiul Schengen, însă a acceptat doar integrarea cu granițele aeriene și maritime.

Există trei scenarii pentru aderarea țării noastre la Schengen, potrivit opiniei lui Victor Negrescu: unul optimist, precaut și periculos. 

Eurodeputatul susține despre primul scenariu faptul că: „Avem un scenariu optimist, adică să profităm de acest context postelectoral, pentru a avea un vot tehnic, o aprobare tehnică a aderării României la Spațiul Schengen, cum s-a întâmplat și anul trecut, când tot la nivel tehnic am avut acel prim pas, prin intrarea în zona aeriană, în zona de liberă circulație”, a precizat Victor Negrescu pentru sursa citată.

Cât despre scenariul precaut, acesta a declarat:„avem un scenariu mai precaut, așteptăm formarea unei coaliții, sperăm să avem o coaliție proeuropeană și în contextul acesta am putea undeva spre finalul anului, poate, la începutul anului viitor, să avem un rezultat pozitiv și să fim primiți în zona de liberă circulație”  

Scenariul periculos despre care europarlamentarul a discutat are legătură cu: „scenariul cel mai periculos pentru noi este ca extremiștii să intre la putere și să blocheze, așa cum au și declarat public, intrarea României în Spațiul Schengen”.  

Victor Negrescu încearcă să fie pozitiv și speră ca primele două scenarii să aducă România în Spațiul Schengen: 

  „E foarte greu să judecăm, dar pot spera la primele două scenarii, la scenariul care va duce România în Spațiul Schengen”  

Mai multe