Ziua și scumpirea la pompă. Specialiștii spun că litrul de benzină ar putea ajunge la 9 lei/litru

3 octombrie 2023 6:55   Actualitate
Ultima actualizare:

Benzina și motorina s-au scumpit din nou. Petrom a aplicat marți, 3 octombrie, a doua scumpire, după cea de vineri, 29 septembrie. Previziunile specialiștilor sunt sumbre după ce Guvernul a decis să suprataxeze companiile de petrol şi gaze.

A doua scumpire în patru zile

După prețurile la carburanți afișate la stațiile Petrom de astăzi, 3 octombrie, diferența dintre motorină și benzină a ajuns la 59 de bani pe litru.

Deși prețul benzinei a scăzut ușor, prețul motorinei se apropie de pragul de 8 lei/litru.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de publcația Economica, afișa pe data de 3 octombrie 2023 un preț al benzinei standard de 7,22 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,81 lei/litru.

Așadar, față de ziua precedentă, benzina este mai ieftină la Petrom cu un ban pe litru, iar motorina costă cu cinci bani pe litru în plus.

Ultima modificare de preț a avut loc chiar ieri, 2 octombrie, atunci când benzina s-a ieftinit cu cinci bani pe litru.

Anterior, vineri 29 seprembrie, prețul motorinei a crescut cu șapte bani pe litru, iar cel al benzinei a rămas nemofidicat, asta după ce cu doar o zi înainte Petrom ieftinise benzina cu cinci bani pe litru.

Cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană este de 89,89 dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 88,16 dolari, niveluri în scădere față de ele maxime ale anului atinse în a doua parte a lunii septembrie.

Prețul carburanților, 9 lei/litru

Benzina şi motorina s-ar putea scumpi în perioada următoare, după ce Guvernul a decis să suprataxeze companiile de petrol şi gaze.

Preţul carburanţior ar putea să ajungă la 9 lei pe litru, spun specialiştii din domeniu.

„E o mişcare firească să pasezi taxa consumatorului şi asta se poate întampla pentru că în România, în ciuda creşterii de preţuri şi cererea a crescut. Cu alte cuvinte, consumatorii sunt dispuşi să platească un preţ mai mare pentru acest produs, ca atare eu actor în piaţă am tendinţa de a crește preţurile”, a declarat Corina Murafa, expert în energie, potrivit observator news.

Mai multe