2023, cel mai călduros an din istorie! Record de secetă extremă

24 decembrie 2023 11:27   Fapt divers

Schimbările climatice au afectat întreaga planetă, de la temperaturi extreme la inundații, mega-incendii și uragane. Conform Organizației Meteorologice Mondiale și serviciului european Copernicus privind schimbările climatice, se estimează că anul 2023 a fost cel mai călduros an din istorie.

Nivelurile record de dioxid de carbon (CO2) în atmosferă și seceta în creștere reprezintă amenințări fără precedent la nivel global, relatează Agerpres.

Emisiile poluante care provoacă efectul de seră au crescut în 2023, iar cantitatea totală de CO2 din atmosferă a atins un nou record, cu aproximativ 40,9 miliarde de tone emise. Din acest volum, emisiile de CO2 asociate combustibililor fosili vor crește cu aproximativ 1,1%, ajungând la 36,8 miliarde de tone.

Antarctica se „topește”

De asemenea, suprafața gheții marine din Antarctica a atins minimul istoric în februarie, iar în Arctica, suprafața gheții marine a fost mult sub valorile normale.

Temperaturile suprafeței mărilor au depășit recordurile precedente, în acest an. Zone precum Atlanticul de nord-est, Golful Mexic și Caraibele au înregistrat valori excepțional de ridicate.

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a avertizat că seceta a devenit o urgență fără precedent la nivel global. Americile de Nord, China și Cornul Africii sunt câteva dintre zonele cele mai afectate de secetă., în ultimii ani.

În privința fenomenelor meteorologice extreme, cicloanele și taifunurile au provocat pagube materiale devastatoare și pierderi de vieți omenești în mai multe regiuni ale lumii în 2023. Madagascar, Malawi, Mozambic, Bangladesh, China, Filipine, Noua Zeelandă și Libia sunt doar câteva dintre țările care au fost afectate. Incendiile de pădure au devenit și ele mai intense și mai agresive. În Canada, sezonul incendiilor a fost extrem, iar în Europa s-au înregistrat cele mai grave incendii de vegetație din ultimii ani.

În concluzie, este evident că schimbările climatice au un impact semnificativ asupra lumii întregi. Este necesară o acțiune urgentă și coordonată pentru a contracara criza climatică și a proteja planeta noastră, susțin experții. 

Mai multe