5 conducători LGBTQ din Istoria Antică. Un conducător istoric renumit, iubire pasională cu un alt rege
După ce au fost marginalizate și periate atât de mult timp, poveștile adevărate ale persoanelor LGBTQ+ de-a lungul istoriei sunt acum scoase la lumină din ce în ce mai mult. Dar ceea ce mulți oameni încă nu își dau seama este că numeroase figuri importante de erau cunoscute ca fiind homosexuali sau bisexuali.
1. Iulius Cezar
Cel mai emblematic dintre toți romanii antici, Iulius Caesar este renumit pentru multe lucruri: succesele sale militare incredibile, ascensiunea sa ca dictator. Ceea ce este mai puțin bine amintit este că, în anii săi mai tineri, se credea că Cezar a fost implicat într-o dragoste pasională cu un alt bărbat. Și nu cu orice om: se spunea că ar fi fost vorba despre regele Nicomede al IV-lea al Bitiniei, un regat antic situat în Turcia actuală.
2. Hadrian
Sinonim cu faimosul zid ridicat în timpul domniei sale pentru a marca granița de nord a Marii Britanii romane, împăratul roman Hadrian era, de asemenea, cunoscut pentru călătoriile sale pe scară largă prin pământurile sale și pentru dragostea sa profundă pentru cultura și istoria greacă. Poate că nu este o coincidență că cel mai faimos iubit al său gay, Antinous, a fost un tânăr grec pe care l-a întâlnit în timpul uneia dintre călătoriile sale.
Hadrian nu a ascuns pasiunea lui profundă pentru frumoasa lui consoartă de sex masculin, dar relația lor a luat un sfârșit tragic când la vârsta de doar 19 ani, Antinous s-a înecat în timp ce naviga cu împăratul pe râul Nil. Un Hadrian tulburat „a plâns ca o femeie” pentru dragostea lui pierdută și a ordonat ca Antinous să fie considerat un zeu literal. În jurul tânărului a crescut un cult și a existat chiar și un oraș construit pe numele lui: Antinoopolis.
În mod intrigant, unii au teoretizat că Antinous ar fi fost de fapt ucis pe acea barjă – poate de o conspirație a rivalilor din anturajul lui Hadrian, sau chiar de împăratul însuși într-o ceartă aprinsă. În orice caz, Antinous a rămas o figură celebrată de mii de ani, sărbătorită de Oscar Wilde și de mulți alți scriitori și poeți.
3. Alexandru cel Mare
Regele Macedoniei, constructor de imperii și unul dintre cele mai mari genii militare din toate timpurile, Alexandru cel Mare a strâns multe realizări în scurta sa viață. A avut trei soții, în timp ce probabil și-a găsit timp să aibă și aventuri cu bărbați.
Hephaestion, un general macedonean, era atât de aproape de Alexandru, încât prietenia lor a fost comparată cu legătura dintre legendarii eroi greci Ahile și Patroclu. În ciuda lipsei de dovezi concrete, s-a speculat pe scară largă că erau îndrăgostiți.
De asemenea, s-a speculat că Alexandru fusese îndrăgostit de un eunuc persan pe nume Bagoas. Istoricul grec Plutarh povestește că Alexandru l-a sărutat pe Bagoas în fața trupelor sale, în timp ce istoricul roman Curtius îl descrie pe Bagoas ca pe un „eunuc excepțional prin frumusețe și chiar în floarea copilăriei... cu care Alexandru avea mai târziu să fie intim.”
4. Împăratul Ai din Han
Mulți împărați chinezi antici au avut relații între persoane de același sex și unul dintre cele mai notabile exemple a fost împăratul Ai din dinastia Han. Domnind în secolul I î.Hr., a avut o poveste de dragoste cu Dong Xian, un oficial minor al curții a cărui apropiere cu împăratul l-a propulsat să devină una dintre cele mai influente figuri ale timpului său.
Împăratul Ai i-a oferit lui Dong Xian bani și cadouri, inclusiv o reședință atât de elaborată încât se spunea că rivalizează cu palatul imperial.
Potrivit unei povești des povestite, perechea a adormit într-o după-amiază în același pat. După ce s-a trezit și-a dat seama că Dong se sprijinea pe mâneca robei sale, împăratul a ales să taie mâneca în loc să riște să-și deranjeze iubitul.
5. Khnumhotep și Niankhkhnum
Trăind în secolul 25 î.Hr., Khnumhotep și Niankhkhnum erau slujitorii unui faraon din Dinastia a V-a, mai degrabă decât conducătorii înșiși. Dar perechea, care erau manichiuriști șefi în casa regală, merită menționată în orice discuție despre cultura queer din lumea antică. Acest lucru se datorează lucrărilor de artă remarcabile de pe mormântul lor comun, care pare să-și pună deoparte soțiile și să sublinieze o intimitate romantică între bărbați.
Imaginile arată bărbații îmbrățișându-se, ținându-se de mână, atingându-se nasul și poate sărutându-se. Au existat dezbateri uriașe despre adevărata natură a conexiunii dintre bărbați. Unii cred că cel mai probabil au fost frați. Cu toate acestea, având în vedere afecțiunea clară arătată în artă și dat fiind cât de rar era ca doi bărbați să fie îngropați împreună astfel, mulți cred că Khnumhotep și Niankhkhnum sunt de fapt primul cuplu gay din istoria înregistrată, scriu cei de la history.co.uk.