A apărut o aplicație care îți dă internet în toate spațiile publice din Europa. Cum funcționează

13 octombrie 2024 13:10   Fapt divers

WiFi4EU este o inițiativă a Comisiei Europene care sprijină instalarea rețelelor de internet gratuit în spațiile publice din întreaga Uniune Europeană.

Proiectul oferă conectivitate de calitate în locuri precum parcuri, piețe, clădiri publice, biblioteci, muzee și centre de sănătate. Acesta vizează îmbunătățirea accesului la internet pentru cetățeni și vizitatori, contribuind la crearea unei societăți digitale incluzive.

Prin intermediul acestei inițiative, orașele și comunitățile locale pot solicita vouchere de finanțare pentru a instala echipamente Wi-Fi moderne în locuri de interes public.

Conexiunea la internet este gratuită

Conexiunea furnizată prin WiFi4EU este gratuită, fără publicitate și asigură protecția datelor personale. Autoritățile locale sunt responsabile de întreținerea rețelei pentru a oferi o experiență optimă utilizatorilor.

Unul dintre obiectivele majore ale programului este reducerea decalajului digital și facilitarea accesului la informație în zonele urbane și rurale.

În plus, WiFi4EU sprijină turismul, prin faptul că vizitatorii orașelor beneficiază de internet gratuit, ceea ce le permite să acceseze informații utile și să rămână conectați în timpul călătoriilor.

Inițiativa este deschisă autorităților publice din întreaga UE și statele participante în cadrul Spațiului Economic European.

Acestea pot aplica pentru finanțare în cadrul unor apeluri periodice lansate de Comisia Europeană. Rețelele finanțate prin WiFi4EU trebuie să fie funcționale pentru o perioadă minimă de trei ani și să respecte anumite standarde de calitate și securitate.

Cum te conectezi la net cu WiFi4EU

Conectarea la rețeaua WiFi4EU este foarte intuitivă și uniformizată în toată Europa. Fiecare punct de acces poartă același nume de rețea, „WiFi4EU”, ceea ce face ca hotspoturile să fie ușor de recunoscut oriunde te-ai afla. La prima conectare, vei fi redirecționat către un portal captiv, o pagină de autentificare securizată.

Aici, te poți conecta rapid folosind o funcție simplă de „click-to-connect”. Odată conectat, poți naviga liber. Dacă te reconectezi în decurs de 12 ore, nu va fi nevoie să parcurgi din nou procesul de autentificare, potrivit Digital-strategy.ec.europa.eu. 

Mai multe