Efectele scandalului Nordis. Cum să nu primești țeapă de la dezvoltatorii imobiliari, sfaturi utile de care să ții cont

În urma unei investigații realizate de RECORDER, intitulate „Schema Nordis, care s-a viralizat, despre maşinăria de făcut bani a celui mai puternic clan politico-imobiliar” din România, utilizatorii de pe internet au început să împărtășească sugestii utile pentru cei care doresc să-și protejeze investițiile.

Ghidul ar putea să vă ajute să nu vă pierdeți banii / foto: Pixabay
Ghidul ar putea să vă ajute să nu vă pierdeți banii / foto: Pixabay

Recent, pe platforma Reddit, un utilizator sub numele r/Romania a postat o listă detaliată cu recomandări pentru cei care intenționează să investească în sectorul imobiliar. Această listă conține informații valoroase menite să ajute investitorii să evite eventualele înșelătorii, mai ales în lumina scandalului Nordis.

Recomandările pentru investitorii în imobiliare:

Înțelegeți structura costurilor

Este esențial să știți că prețul de construcție al unui imobil reprezintă aproximativ 30% din prețul de vânzare.

Dacă un dezvoltator solicită un adaos mai mare de 30%, ar putea însemna că acesta își va acoperi cheltuielile din banii dumneavoastră, având un profit garantat chiar și în lipsa unei construcții efective. De aceea, nu acceptați să vi se ceară un avans mai mare de 30%.

Verificați realizările anterioare ale dezvoltatorului

Faceți o vizită la proiectele anterioare ale companiei respective. Este important să observați calitatea construcțiilor și să discutați cu locatarii despre experiențele lor.

Există dezvoltatori care oferă lucrări de calitate îndoielnică, așa că evitați-i. Fiți atenți la probleme precum rețele electrice defecte, subsoluri inundate, infiltrații în tavan sau pe balcoane.

Fiți precauți cu proiectele derulate „pe persoană fizică”

Evitați să investiți în proiectele conduse de indivizi fără o firmă oficială. Acestea pot ascunde adesea activități ilegale, cum ar fi spălarea banilor.

De exemplu, un individ ar putea să construiască un imobil angajând muncitori la negru și să vândă apartamentele, dar lucrările vor fi de calitate scăzută. Dacă acea persoană are probleme legale, construcția se va opri, iar dumneavoastră veți rămâne cu banii investiți fără a obține un imobil.

Căutați proiecte garantate de bănci și verificați opțiunea de plată

Există dezvoltatori care pun ipoteca pe proiectele lor la o bancă, iar banca eliberează ipoteca în momentul vânzării. Aceste proiecte sunt extrem de sigure, având în vedere că falimentul unei bănci este o situație rară.

Verificați opțiunea de plată prin credit bancar: Băncile au obiceiul să analizeze garanțiile înainte de a aproba un credit. Dacă un proiect prezintă probleme, banca nu va aproba creditul. Evitați proiectele care nu trec acest test.

Nu cumpărați imobile „pe hârtie”, negociați contractele înainte și observați avansul lucrărilor

Așteptați până când cel puțin structura de rezistență este finalizată înainte de a face o achiziție. Mulți escroci nu ajung mai departe de stadiul de fundație.

Înainte de a investi sume mari de bani, este recomandat să solicitați un draft de contract și să consultați un avocat. Acesta vă va ajuta să identificați clauzele abuzive și să solicitați garanții. Dacă dezvoltatorul nu acceptă modificările, cel mai bine ar fi să nu încheiați afacerea.

De obicei, construcția se desfășoară din primăvară până în toamnă, iar iarna se lucrează la interior. Dacă observați că se toarnă beton în condiții meteorologice nefavorabile, calitatea lucrării ar putea fi compromisă.

Distribuiți informațiile cu ceilalți: Împărtășirea acestor recomandări ar putea ajuta și alți potențiali investitori să evite înșelătoriile. Chiar dacă un singur om reușește să evite o păcăleală, eforturile vor fi binevenite.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
image
actualitate.net
image
actualitate.net