A construit un avion în propria grădină, iar acum îl pilotează!

24 iulie 2024 13:31   Fapt divers

Inginerul mecanic Ashok Aliseril Thamarakshan, din Essex, Anglia a reușit să construiască un avion funcțional în propria lui grădină. Ideea i-a venit pe timpul pandemiei de COVID-19, atunci când se plictisea stând degeaba acasă. Bărbatul, care este și pilot privat din 2019, a folosit un kit de avioane auto-asamblate.

Ashok Aliseril Thamarakshan are două fiice alături de soția lui, Abhilasha, pe care acum le poate plimba cu un avion construit chiar de mâinile lui. Pentru acest proiect ambițios, bărbatul a vrut să se asigure că îndeplinește toate condițiile de siguranță.

Inițial, a vrut să cumpere un avion mai vechi și s-a uitat la unele care au fost construite în anii ’60-’70. Cu toate acestea, el a mărturisit că s-a simțit neliniștit cu privire la perspectiva de a-și zbura familia cu o aeronavă mai veche.

Ashok Aliseril Thamarakshan: „Oricine poate face asta!”

Aliseril a început să analizeze posibilitatea de a construi el însuși un avion, motivând că acest lucru i-ar permite să dobândească o mai bună înțelegere a aeronavei, astfel încât să fie mai ușor de întreținut pe termen lung, relatează CNN Travel. După ce a cercetat kiturile de avioane auto-asamblate, a dat peste un aparat de zbor cu patru locuri fabricat de compania sud-africană Sling Aircraft. În ianuarie 2020, bărbatul a zburat la fabrica Sling Aircraft din Johannesburg pentru pilota Sling TSi într-un zbor de probă și a fost atât de impresionat încât a decis să o achiziționeze.

El a construit un mic șopron în grădina din spate, acolo unde s-a ocupat de asamblarea avionului. „Aceste kituri de aeronave sunt concepute pentru orice amator care vrea să le construiască, cu condiția să fie o persoană practică și să aibă experiență de lucru cu unele instrumente specializate”, a explicat bărbatul. „Aș spune, în general, că oricine poate face asta.” S-a apucat în 2020 și a reușit să o piloteze abia în 2022, după ce Autoritatea Aviației Civile din Regatul Unit i-a inspectat aeronava și i-a oferit dreptul de zbor. Avionul a fost botezat G-Diya, după fiica lui cea mică.

Mai multe