A fost inventată valiza pentru orbi! Iată cum arată și ce poate face
Chieko Asakawa (65 de ani), directoarea Muzeului Miraikan din Tokyo, este complet oarbă de când avea doar 14 ani, în urma unui accident tragic. În 2017, propriile experiențe au inspirat-o să vină cu ideea unei valize bazată pe inteligență artificială (AI), care ar putea ghida utilizatorii cu ajutorul senzorilor, camerelor încorporate și un sistem GPS, navigarea fiind oferită prin căști.
Șase ani mai târziu, valiza AI a avut primul său test în aer liber efectuat pe 26 ianuarie și este aproape gata pentru debutul său comercial. Dispozitivul ingenios este disponibil în prezent pentru testare de către orice persoană cu deficiențe de vedere în fața Muzeului Miraikan, cunoscut și sub numele de Muzeul Național al Științei și Inovării Emergente, până pe 6 februarie. Asakawa speră că dispozitivul va deveni al treilea ajutor major de mobilitate pentru nevăzători, după bastoane și câini ghid.
În viitorul apropriat speră să ofere valiza spre închiriere
„Mi-aș dori ca cei cu deficiențe de vedere să se poată bucura de mersul prin oraș chiar mai mult decât o fac deja”, a declarat aceasta, conform tabloidului japonez Mainichi. De asemenea, ea și companiile care i-au finanțat activitatea în ultimii ani doresc să pună la dispoziție valiza AI pentru închiriere în aeroporturi, centre comerciale și gări, în viitorul apropiat.
Iată și: Balerina cuantică, city farming-ul și ,,orchestra purtabilă’’ – prezențe inedite la GoTech World
După ce utilizatorii își stabilesc destinația pe telefon, valiza AI, care este suficient de mică pentru a fi adusă la bord ca bagaj de mână, poate planifica o rută optimă în acel moment. Dispozitivul utilizează camere și senzori laser pentru a avansa automat, evitând în același timp obstacolele. A fost testată în trecut doar în interior.
„AI mă ghidează pentru că înlocuiește vederea pe care am pierdut-o. Este un vis să mă pot plimba de una singură”, a spus Asakawa într-un interviu.
Pentru testul în aer liber, roțile sale au fost făcute mai mari
Deși prototipurile anterioare au fost echipate cu roți mici, potrivite pentru utilizarea în interior, pentru testul în aer liber, cea mai recentă iterație a valizei inteligente are roți mari, robuste și un motor puternic care poate aborda și mediile exterioare - pentru a-i permite să depășească denivelările. Valiza pentru orbi este echipată cu un sistem GPS extrem de precis, care permite dispozitivului să-și determine poziția într-o marjă de eroare de 10 centimetri - pentru a evalua împrejurimile și a evita ciocnirea cu alte persoane sau obstacole pe traseul său.
Vezi și: Păpuşi sexuale cu Inteligenţă Artificială, asistente la azilul de bătrâni. Unde se întâmplă asta
În timpul demonstrației, Asakawa a mers pe un drum de la Miraikan la cea mai apropiată stație. În unele puncte, dispozitivul a fost înconjurat de oameni și nu a putut determina locația sa, dar Asakawa a fost capabilă să meargă într-un ritm alert de până la 4 kilometri pe oră. „În mod normal, sunt atentă să merg drept. Am fost impresionată că am putut ajunge la gară cu atât de puțină bătaie de cap”, a spus Asakawa.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!