A fost nevoie de un singur cuvânt pentru a pune capăt unui război. Ce a rostit Iulius Caesar
Gaius Julius Caesar s-a născut la Roma pe 13 iulie 100 î.Hr, într-o cunoscută familie de patricieni, care se presupunea că descinde din Iulus, fiul prinţului troian Eneas, care, conform legendei, era fiul zeiţei Venus. Acest conducător a reușit, printre multe altele, cu un singur cuvânt, să pună capăt unei revolte pornite de către soldații nemulțumiți.
Iulius Cezar petrecuse mulți ani departe de patria sa luptând cu galii, apoi împotriva fostului său prieten, Pompei și, în același timp, și cu diverși conducători loiali care amenințau puterea Romei, zdruncinată din cauza războiului civil dintre Cezar și Pompei.
În vara anului 47 î.Hr., când Iulius Cezar avea 53 de ani, războiul civil s-a încheiat cu bătălia de la Farsala, el fiind învingător. Prietenul său Pompei a fugit în Egipt. Acolo a fost asasinat de către un ofițer al faraonului Ptolemeu al XIII-lea. Din răzbunare, Cezar a intervenit în politica Egiptului, provocând războiul civil dintre Ptolemeu și sora sa Cleopatra. Astfel, a zdrobit armata faraonului și a pus-o la conducere pe Cleopatra, ca singurul lider al Egiptului.
Ce a rostit Iulius Cezar pentru a pune capăt unei revolte
Din cauza lipsei conducătorului, situația de la Roma s-a înrăutățit. În timp ce Iulius Cezar era ocupat cu problemele din Egipt, soldații din Roma așteptau să fie plătiți și să li se acorde bonusul aferent bătăliei de la Farsala, astfel, tulburările au crescut, iar legionarii s-au revoltat, cerându-și depturile.
În ciuda faptului că Generalul Marc Antoniu a încercat să oprească revolta și a intervenit, soldații nemulțumiți au început să jefuiască moșiile locale, iar diplomația s-a dovedit inutilă până când nu a sosit Iulius Cezar însuși. Întorcându-se la Roma, după ce a aflat de revoltă, Cezar s-a urcat pe un pod pentru a le vorbi celor patru legiuni răzvrătite adunate la sud de Roma. Doar prezența liderului i-a făcut pe soldați să se simtă rușinați că au pornit o revoltă. Iulius Cezar i-a întrebat: „Ce vreți atât de valoros încât ați început o revoluție chiar în inima Republicii”.
Soldații își iubeau foarte mult liderul, așa că nu aveau curajul să îi ceară bani chiar lui. Cezar s-a uitat la ei și a rostit un singur cuvânt - „QUIRITE” (cu înțelesul de „cetățeni care nu participă la război” n.r).
Astfel, cu un singur cuvânt, conducătorul a decis să-i elibere de îndatoririle militare, dar soldații nu au fost de acord, rostind: „Nu, Cezar, suntem încă soldații tăi”. Legionarii i-au jurat din nou credință, iar Iulius le-a promis ca își vor primii banii, recunoscând că le este dator, potrivit Atlas-Geografic.net.