A transformat casa bunicilor construită în 1950 într-un loc de poveste. Ce sfat le dă celor care vor să recondiționeze o locuință veche: „Este foarte importantă..”
Cristi Chiriac a părăsit meleagurile românești și a lucrat timp de 20 de ani în Grecia. În anul 2019, s-a întors în România, revenind în locul unde s-a născut, casa bunicilor din satul Lanurile, județul Buzău. Cu toate că nu are deloc experiență în domeniu, Cristi s-a apucat să renoveze căminul vechi de peste 70 de ani și l-a transformat într-un loc de poveste.
De la o vârstă fragedă, Ciristi a iubit casa bunicilor săi din Lanurile, locul unde s-a născut și s-a simțit iubit. A vrut să îmbătrânească aici, dar sărăcia l-a forțat să plece în Grecia. A plecat din țară la 20 de ani și a început de la zero într-o varietate de domenii, inclusiv ca șofer, croitor, serigraf și, în cele din urmă, ca reparator și tehnician IT. În iunie 2019, când a plecat în vacanță cu familia în România pentru că bunica sa de la țară încă trăia (avea 91 de ani), i-a venit ideea să se întoarcă în locul său natal.
Inițial, soția sa nu a fost încântată de idee, dar în august 2019 s-au întors la țară. „Ne-am întors la fel de săraci cum am plecat, aveam doar 1300 lei în buzunare, dar eram împăcat”, a spus Cristi Chiriac, potrivit lovedeco.ro.
Odată întors în vechea casă pe care bunicii săi au construit-o în anii 1950, Cristi s-a apucat să facă ceea ce știe mai bine, să repare orice, de la aparate electrocasnice stricate la laptopuri. Pe parcursul a doi ani, a strâns 20.000 de euro și, după ce bunica sa a murit în 2021, s-a apucat să renoveze casa.
Interiorul casei avea încă nevoie de lucrări, dar a reușit să finalizeze exteriorul, garajul și magazia, precum și curtea, aleea și gardurile. Apoi a cheltuit 60.000 de euro pentru a instala panouri fotovoltaice pe un teren de 1.500 m2, a construit două puțuri hidroelectrice pentru a trage apă în grădină și a plantat pomi fructiferi, flori, fructe și legume. Cum în sat nu există gaz sau apă potabilă, încălzirea este asigurată de două aparate de aer condiționat tip invertor și două sobe pe lemne.
„E musai să-ți placă să stai la țară, să iubești pământul”
Înainte de a începe, Cristi a urmărit zile întregi tutoriale video pe internet. Apoi, în procesul de renovare a casei bunicilor veche de 70 de ani, și-a dat seama cât de important era să consolideze fundația.
„La casa mea, dar, în general, și la cele vechi construite pe talpa de salcâm, este foarte importantă consolidarea fundației. Musai rezolvată problema, astfel casa se strâmbă în timp. Lucrările de subzidire au fost cele mai grele, au necesitat săpături sub casă și înlocuirea talpii putrezite cu beton. Trebuie să știi că e mai ușor să ridici o casă decât să o renovezi de la zero. A fost muncă titanică la fundația ei”, a mai spus el.
Și nu doar fundația era în stare proastă, ci și pereții, motiv pentru care Cristi a îndepărtat toată tencuiala. Bărbatul spune că avea o toaletă în curte, dar odată cu renovarea a decis să construiască o baie în casă, deși nu avea idee cum să procedeze. După multe cercetări, a decis să facă o fosă de la zero, despre care spune că este complet funcțională, deși nu știe dacă a făcut-o corect sau dacă este foarte prietenoasă cu mediul.
Lui Cristi i-au trebuit aproape trei ani să renoveze totul, de la exteriorul casei până la grădină. El și soția sa strângeau fondurile în timpul iernii și începeau lucrările în primăvară. Având în vedere toată munca depusă pentru proiect, greșelile pe care le-a făcut pe parcurs și banii cheltuiți, el spune că ar fi preferat să construiască o căsuță nouă de la zero. Cu toate acestea, a ales varianta renovării casei vechi, deoarece se simte atașat de locul său natal și fiecare parte a casei îi amintește de copilăria sa, când totul era mai bine.
Celor care vor să-i calce pe urme, care n-au experiență și vor să recondiționeze o casă veche, Cristi le recomandă să se gândească foarte bine dacă au îndeajuns de multă determinare, energie și poftă de muncă.
„E musai să-ți placă să stai la țară, să iubești pământul și să-ți placă să muncești. Și munca nu se termină niciodată. Atunci când zici că ai terminat, o iei de la capăt”, susține el.