Activistul Ales Bialiatski a câștigat premiul Nobel pentru Pace

7 octombrie 2022 12:24   Fapt divers

Premiul Nobel pentru Pace 2022 a fost câștigat de Ales Bialiatski din Belarus, apărător al drepturilor omului și de două organizații ale societății civile, Memorial (Rusia) și Centrul pentru libertăți civile (Ucraina), a anunțat comitetul norvegian pentru Nobel din Oslo, vineri (7 octombrie).

Premiul urmează o tradiție de evidențiere a grupurilor și activiștilor care încearcă să prevină conflictele, să atenueze dificultățile și să protejeze drepturile omului, potrivit Euronews.

Citește și: Mihai Bendeac s-a vaccinat cu AstraZeneca, în ciuda controverselor: „Mă orientez după medici, câștigători de Nobel”

Laureații reprezintă societatea civilă din țările lor de origine. Aceștia promovează de mulți ani drepturile fundamentale ale cetățenilor.

Ei au depus un efort remarcabil pentru a documenta crimele de război, încălcările drepturilor omului și abuzurile puterii.

Vezi și: Fostul preşedinte american Donald Trump, nominalizat la premiul Nobel pentru Pace

Prin eforturile lor consecvente pentru susținerea valorilor umane și a antimilitarismului și a principiilor dreptului omului, laureații din acest an au revitalizat și onorat viziunea lui Alfred Nobel despre pace și fraternitate între națiuni, viziunea cea mai necesară în lumea de astăzi”, a spus Berit Reiss-Andersen, președintele Comitetului Nobel norvegian.

Ales Bialiatski este în prezent la pușcărie

Bialiatski a fost unul dintre inițiatorii mișcării pentru democrație care a apărut în Belarus în 1980. A fost încarcerat din 2011 până în 2014. În urma unor proteste împotriva regimului Lukașenko în 2020, a fost din nou arestat și este în prezent la închisoare.

Iată și: De ce nu a luat medicul român Nicolae Paulescu Premiul Nobel, deşi l-a meritat. Povestea unei nedreptăţi

„În ciuda dificultăților personale imense, domnul Bialiatski nu a cedat niciun centimetru în lupta sa pentru drepturile omului și democrație în Belarus”, a spus Reiss-Andersen, adăugând că juriul Nobel a cerut autorităților din Belarus să-l elibereze.

Organizația Memorial a fost fondată în Uniunea Sovietică în 1987 pentru a se asigura că victimele represiunii comuniste vor fi amintite. A continuat să colecteze informații despre încălcările drepturilor omului în Rusia și a urmărit soarta prizonierilor politici din țară.

Află mai multe despre: Cine este Louise Glück, câștigătoarea premiului Nobel pentru Literatură

Centrul pentru Libertăți Civile a fost înființat în 2007 pentru a promova drepturile omului și democrația în Ucraina într-o perioadă de tulburări din țară.

„Centrul joacă un rol important în vederea tragerii la răspundere a părților vinovate pentru crimele lor”, a spus Reiss-Andersen.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!    

Mai multe