Adevărata semnificație a expresiei „om cu scaun la cap”. Mulți nu îi știu înțelesul și o folosesc greșit
Limba noastră are o mulțime de expresii uzuale, cărora nu le dăm prea multă atenție atunci când le rostim. Însă, dacă am sta puțin să ne gândim la ele, am vedea că acestea nu doar că sună extrem de bizar, ci și, dacă le interpretăm literar, sunt foarte amuzante! Una dintre aceste expresii hilare este și „om cu scaun la cap”! Iar dacă vă întrebați care este, de fapt, înțelesul acestei expresii, Click! vine cu răspunsul!
Deși poate că nu ne gândim prea mult la asta, pe parcursul unei zile obișnuite românii obișnuiesc să folosească o mulțime de expresii interesante, care sunt aproape imposibil de tradus într-o limbă străină. Iar deși acestea sunt în limba noastră maternă, până și nouă ne este greu să înțelegem cum strămoșii noștri au ajuns să folosească expresii atât de bizare și amuzante.
De exemplu, deși este ceva atât de banal în limbajul nostru zilnic, dacă stăm să analizăm puțin expresia, vom realiza imediat cât de hilar este, de fapt, să spunem că „ne simțim cu musca pe căciulă”, ori, pentru a reveni la cazul de față, că un om este „cu scaun la cap”!
Se pare că această expresie nu a apărut datorită faptului că a existat o perioadă în care scaunele erau folosite drept accesoriu de modă (din păcate!), ci are legătură cu un alt sens al substantivului „scaun”, acela de tribunal!
Ce însemană expresia „om cu scaun la cap”
Pe vremuri, „scaun” se spunea tribunalului, cât și tronului domnesc. De altfel, chiar și în ziua de astăzi există expresia de „Sfântul Scaun”, ori „Scaun Apostolic”, așa că această semnificație a cuvântului nu este tocmai dispărută din limbajul modern.
Ei bine, de aici până la „om cu scaun la cap” nu mai este decât o aruncătură de băț! Practic, ce înseamnă este că omul în cauză are o judecată bună și înțeleaptă, la fel ca „scaunul”, adică tribunalul. Așa că, din păcate, această expresie nu provine dintr-o epocă în care scaunele erau folosite drept pălării, ci se referă la judecata bună a unei persoane!