Afacerea inedită cu care a dat lovitura un român. „Este foarte simplu dacă știi cum”

13 septembrie 2024 20:31   Fapt divers

Livezile de pomi fructiferi exotici devin din ce în ce mai comune în România, pe fondul schimbărilor climatice și al creșterii temperaturilor, care permit cultivarea unor specii precum smochinii, goji sau paw-paw fără dificultăți.

La Buzău, de exemplu, smochinele s-au copt chiar mai devreme în acest an, iar cei interesați de fructe proaspete sunt invitați să vină direct în livadă pentru a le culege.

Livada de smochini din Buzău are peste 600 de pomi

Livada de smochini din Buzău, cu o suprafață de 8.500 de metri pătrați, adăpostește peste 600 de pomi. Valentin Badea, cel care a fondat această plantație, a povestit pentru Antena 3 CNN că pasiunea sa pentru agricultură și dorința de a cultiva ceva rar în România au fost motivele principale care l-au determinat să înceapă această afacere.

„Smochinul este un pom de încredere. Produce fructe în fiecare an, indiferent de condițiile meteo. Fructele din august și septembrie nu pot fi pierdute decât în cazuri extreme, precum grindina,” explică el.

Un smochin matur poate produce până la 100 kg de fructe, însă media pentru pomii din această livadă este de aproximativ 50 kg pe pom.

În contextul în care forța de muncă este limitată, iar smochinele trebuie consumate sau valorificate în termen de 36 de ore de la cules, proprietarul a adoptat soluția „self-service”, invitând clienții să își culeagă singuri fructele direct din livadă.

Cât costă smochinele din livada buzoiană

Clienții apreciază această metodă și spun că nu este dificil să culegi smochinele: „Este foarte simplu dacă știi cum. Domnul ne-a arătat vara trecută. Trebuie doar să alegi fructele coapte, mai moi, și să le rotești ușor. E foarte ușor.”

Prețul smochinelor este de 25 de lei pe kilogram, același ca în anul precedent. Fructele care nu sunt vândute sunt transformate în dulceață la o fabrică locală.

Smochinul este un pom fructifer cu o durată de viață de 80 până la 100 de ani, o specie deosebită care nu înflorește, dar care s-a adaptat excelent în România, mai ales în contextul schimbărilor climatice recente.

Mai multe