Amantlâcuri regale. Principele Nicolae, dat afară din familie din cauza obsesiei pentru o femeie măritată

13 iunie 2023 15:31   Fapt divers

Prințului Nicolae, cel de-al doilea fiu al regelui Ferdinand I și al reginei Maria, s-a căsătorit în secret cu Ioana Dolette (octombrie 1931), fosta soție a lui Sauciuc Săveanu, fiul fostului ministru și președinte al Camerei Deputaților, Nicolae Săveanu. Această căsătorie a înrăutățit considerabil relația dintre Nicolae și fratele lui mai mare, regele Carol al II-lea. În cele din urmă, Nicolae a fost gonit din țară și exclus din familia Regală. 

O femeie măritată era obsesia Principelui Nicolae al României

Nicolae, fratele lui Carol al II-lea, s-a îndrăgostit de o femeie de rând și și-a riscat statutul princiar pentru ea. Ba mai mult, femeia era și măritată, potrivit shtiu.ro.

Povestea de dragoste dintre Nicolae și Ioana Dolette, nora lui Nicușor Săveanu, fost ministru, a început pe la jumătatea anilor ’20. După ce s-au afișat la braț în public, s-a iscat un amplu scandal în jurul relației.

Ioana Dolette a divorțat pentru a fi luată de nevastă de principele Nicolae 

Ioana Dolette a divorțat, iar Prințul a vrut să o ia de nevastă. Ca recompensă pentru femeia pierdută, fostul soț al Ioanei, Radu N. Săveanu, a fost trimis ca vice-consul al României la Bruxelles.

Din păcate pentru Principe și Ioana, statutul Casei Regale nu permitea căsătoria dintre ei: principii și principesele României nu aveau voie să se căsătorească decât cu membri ai familiilor regale europene.

Principele Nicolae nu a fost lăsat să se căsătorească cu Ioana Dolette

După ce Carol al II-lea s-a întors pe tronul României, Nicolae a sperat să obțină de la fratele lui permisiunea de a se căsători cu Ioana Dolette. Cu atât mai mult cu cât Carol II avea o relație tumultoasă cu Elena Lupescu.  

Carol al II-lea nu a fost, însă de acord, iar în cele din urmă Nicolae a trecut peste cuvântul Regelui și s-a căsătorit în secret în anul 1931.

La cere­rea lui Carol al II-lea, mariajul a fost declarat nul de Tribunalul Ilfov în decembrie același an. Pricipele Nicolae nu a recunoscut însă decizia.

Pricipele Nicolae a fost obligat să părăsească țara 

După o perioadă de negocieri și certuri cu Carol al II-lea, care insista pentru anularea căsătoriei, principele Nicolae a fost exclus din familia regală și obligat să părăsească țara.

Principele Nicolae urma să primească, lunar, suma de 500.000 de lei din partea Guvernului și să-și ia numele de Nicolae Brana. Fratele lui Carol al II-lea s-a mutat cu soția la Lausane, Elveția, într-o vilă cu șase camere, închiriată.

Cei doi aveau la dispoziție șase servitori și un șofer. Ei mai dețineau o vilă la St. Moritz, unde își păstrau obiectele de artă, mobilierul și automobilul, păzite de doi servitori.

Mai multe