Amendă uriașă pentru șoferii care fac o greșeală banală! Ce nu trebuie să-ți lipsească din masină pe timp de iarnă

29 noiembrie 2023 15:30   Fapt divers

Iarna a debutat în acest sezon încă din luna noiembrie, așa că șoferii ar trebui să se asigure că vehiculele lor sunt echipate corespunzător pentru aceste condiții meteorologice.

Omiterea montării anvelopelor de iarnă poate atrage amenzi substanțiale, conform legii.

Săculeții cu nisip și lopata nu trebuie să-ți lipsească din porbagaj

Mai mult, conform reglementărilor legale, șoferii sunt obligați să aibă în portbagaj un săculeț de nisip și o lopată pentru a face față situațiilor de deszăpezire în cazul necesității.

Cei surprinși în trafic fără aceste accesorii riscă amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte, iar sancțiunea pecuniară poate ajunge până la 2.900 de lei, conform legii în vigoare din 26 ianuarie 2023.

De asemenea, conform prevederilor legale, poliția rutieră este autorizată să rețină certificatul de înmatriculare al vehiculului, oferind în schimb o dovadă temporară fără drept de circulație.

Codul Rutier nu stabilește o dată-limită până la care șoferii din România sunt obligați să monteze anvelopele de iarnă pe autoturismele lor. Cu toate acestea, legea impune utilizarea anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de perioada anului.

De ce nu e bine să îți iei cauciucuri de iarnă la mana a doua

În legătură cu achiziționarea de cauciucuri la mâna a doua, Titi Aur îndeamnă șoferii să nu se lase atrași de economiile aparente, deoarece această opțiune poate pune în pericol viețile:

„Nu este deloc recomandabil să folosiți cauciucuri la mâna a doua. Potrivit legii, puteți utiliza un cauciuc până când adâncimea șanțului ajunge la 1,6 mm, dar sub această valoare nu mai este permis. La momentul achiziției, un cauciuc nou are o adâncime de 8 mm, având cea mai bună aderență.

Pe măsură ce timpul trece, acesta își pierde din aderență. La vârsta de 4-5 ani, nu ar mai trebui utilizat. Deși legea permite o adâncime minimă de 1,6 mm, la 4 mm pentru anvelopele de iarnă și 3 mm pentru cele de vară, aderența este considerabil redusă.

Cauciucurile se deteriorează odată cu uzura, deci chiar dacă legea permite 1,6 mm, se poate presupune că aderența este scăzută. Cu trecerea timpului, cauciucul își pierde din calități și aderență”, a declarat Titi Aur conform dcnews.ro.

Mai multe