Animalul rar văzut în România. Specialiștii au crezut că a dispărut de mai bine de 30 de ani
Pe teritoriul țării noastre și-a făcut apariția o vietate despre care se știa că este dispărută. Este considerată cea mai mare pasăre din Europa, masculul reușind să atingă și greutatea de maxim 19 kg, iar oamenii și specialiștii au încremenit când au văzut-o.
Pasărea despre care se credea că nu mai există a fost observată acum în România, după ce specialiștii au dedicat ani întregi semne ale existenței sale.
Ea este cea mai mare pasăre din Europa care trăiește în România
Dropia este pasărea care poartă denumirea științifică de Otis, din familia Otididae. Este mai grea decât pelicanul și lebăda. Dropia este specifică stepelor din sud-estul Europei și zonelor cu clima temperată din Asia.
Oamenii de știință au dedicat 13 ani din viața lor muncii în teren și căutării ample, dar și după multe monitorizări, aceștia au reușit să găsească pasărea. Confirmarea a fost făcută chiar de către Asociația Grupul Milvus, care se ocupă să protejeze natura și păsările, organizația având sediul în Târgu Mureș.
„După mai multe decenii, avem, în sfârșit, dovada faptului că dropia cuibărește în România! Ne-au trebuit 13 ani de muncă pe teren și, poate, puțin noroc, ca să primim această confirmare”, au declarat reprezentanții asociației, scrie oradesibiu.ro.
Unde a fost descoperit cuibul păsării
Dropia, pasărea care de mai multe decenii a fost considerată o specie dispărută, a fost găsită în județul Bihor.
„Observațiile noastre de pe teren din ultimii 13 ani ne confirmă faptul că există aici o mică populație transfrontalieră, de aproximativ 40 de exemplare, care folosesc teritorii de-o parte și de alta a graniței cu Ungaria, în zona SalontaMezőgyán.
La aceasta mai putem adăuga și psihologia speciei, întrucât dropiile tind să folosească locuri tradiționale pentru rotit (ritualul de curtare al masculilor) și pentru cuibărit”, se arată în comunicatul de presă al Asociației Grupul Milvus, mai amintește sursa citată în rândurile de mai sus.