Animalul surprinzător care ar conduce lumea după dispariția oamenilor. „Este cel mai inteligent nevertebrat"
Ce s-ar putea întâmpla dacă oamenii ar dispărea? Caracatițele ar fi pregătite să devină forța dominantă pe Pământ, spun experții. Nevertebratele cu opt picioare au „atributele fizice și mentale necesare” pentru a deveni următoarea specie capabilă să construiască o civilizație, scrie adevărul.ro.
Caracatiţele ar putea visa
Un studiu realizat de o echipă de cercetători arată că acest animal, considerat deja cel mai inteligent nevertebrat, prezintă alternativ două stări majore de somn, ciudat de asemănătoare cu cele ale oamenilor. Mai mult, caracatiţele ar putea chiar visa.
Caracatiţa are o neurobiologie complexă şi sofisticată, aflată la baza unui repertoriu comportamental la fel de sofisticat, care oferă totodată o perspectivă extinsă asupra evoluţiei somnului, o funcţie biologică esenţială.
Caracatițele au două perioade de somn
În perioada de ”somn profund”, caracatiţa rămâne nemişcată, pielea de culoare deschisă şi pupilele contractându-se într-o fantă. În timpul ”somnului activ”, îşi schimbă culoarea şi textura pielii în mod dinamic şi îşi mişcă ambii ochi, contractându-şi în acelaşi timp ventuzele şi corpul, printr-o serie de spasme musculare. Ciclul se repetă în timpul somnului. ”Somnul profund” durează de obicei circa şapte minute. Starea următoare, ”somnul activ”, ţine în mod obişnuit mai puţin de un minut.
Ciclul pare să fie similar, susţin cercetătorii, cu ”mişcarea rapidă a ochilor” sau REM şi ”şi mişcarea ochilor care nu este rapidă” sau non-REM, etape ale somnului prezente la oameni, precum şi la alte mamifere, păsări şi reptile.
Caracatițele ar putea să construiască o civilizație vastă subacvatică
Profesorul Tim Coulson de la Universitatea Oxford afirmă că „dexteritatea, curiozitatea, abilitatea de a comunica între ele și inteligența supremă” ale caracatițelor le-ar permite să creeze unelte complexe și să construiască o civilizație vastă subacvatică, asemănătoare Atlantidei.
Deși este „puțin probabil” ca aceste creaturi să devină complet terestre, profesorul susține că inteligența lor le-ar putea permite să-și extindă timpul petrecut în afara apei pentru a dezvolta noi metode de vânătoare. Profesorul explică faptul că aceste prădătoare, care pot respira timp de 30 de minute în afara apei, ar putea, de-a lungul a milioane de ani, să dezvolte propriile metode de vânătoare pe uscat, similar modului în care oamenii au învățat să pescuiască în mare.
Citește întreg articolul pe adevărul.ro.