Arheologii au descoperit obiecte unicat în Alba Iulia, vechi de 2.000 de ani. Datează de la finalul epocii romane din Dacia
Noi descoperiri importante au fost făcute de arheologii din cadrul Muzeului Unirii, care au detectat obiecte vechi de aproximativ 2000 de ani, în urma unei activități de descărcare arheologică desfășurată în zona Dealului Furcilor din Alba Iulia.
După aproape 60 de zile de săpături pe terenul în care urmează să se extindă cimitirul municipal, au rămas uimiți să descopere un număr de 56 de complexe arheologice.
Primăria Alba Iulia a finanțat lucrarea cu suma de 12.500 de lei
Arheologii au descoperi o serie de obiecte care datează de secole în urmă. Amintim de 56 de complexe arheologice, 19 dintre ele fiind morminte din perioada romană.
„Au fost găsite un număr de 56 de complexe arheologice, din care 19 sunt complexe funerare, morminte din perioada romană. Dintre acestea cinci sunt de înhumare, iar restul de incinerație. Au mai fost descoperite opt piese de aur, un vas din bronz unicat la nivelul provinciei Dacia, singurul găsit la Apulum, precum și sute de bucăți de vase ceramice, precum și piese de podoabă din aur A mai fost găsită o coasă, databilă la mijlocului secolului al III-lea, piesă foarte rară pentru Dacia romană și unicat pentru Apulum”, a declarat arheologul George Bounegru, potrivit informațiilor puse la dispoziție de publicația Adevărul.
Specialiștii muzeului au restaurat câteva dintre obiectele găsite
Mai multe dintre obiectele descoperite de arheologi au fost restaurate de către specialiștii Muzeului Unirii: vasul din bronz, mai multe monede și vase ceramice, ele fiind reconstruite cu ajutorul bucăților găsite în urma săpăturilor.
Așadar, tipurile ceramice au oferit o datare exactă, mai exact, prima jumătate a secolului al II-lea.
„Coasa a fost găsită într-un complex arheologic, alături de ceramică şi de o monedă de la Filip Arabul, datată între 244-249 d. Hr. Deci, avem un complex arheologic de la finalul epocii romane din Dacia”, a completat George Bounegru, după cum amintește sursa menționată anterior.