Descoperire uluitoare în afara zidurilor din Ierusalim. Arheologii au rămas uimiți de ce au văzut: „Ceva unic”

O reţea veche de aproape trei milenii de canale săpate în piatră descoperite recent în Ierusalim i-a uluit pe arheologi, având în vedere absenţa unor descoperiri biblice comparabile şi legăturile evidente cu un străvechi templu şi palat evreiesc care a existat în trecut.

Ce au descoperit arheologii în afara zidurilor din Ierusalim Foto: Pixabay
Ce au descoperit arheologii în afara zidurilor din Ierusalim Foto: Pixabay

Unde se află rețeaua de canale

Rețeaua de canale, adânci până la genunchi, se află în afara zidurilor Orașului Vechi din Ierusalim. Canalele sunt concentrate în două zone separate printr-o distanță de 10 metri, scrie Historia.ro. Testele criminalistice realizate asupra canalelor nu au descoperit urme de sânge, a precizat Autoritatea Israeliană pentru Antichități - excluzând un potențial rol jucat în sacrificarea animalelor pentru banchete sau în cadrul unor sacrificii religioase.

De asemenea, canalele nu par să fi fost construite pentru a permite scurgerea într-o singură direcție sau să ducă spre un bazin unic, sugerând că nu erau folosite pentru eliminarea apelor reziduale sau a precipitațiilor, a precizat aceeași instituție israeliană, al cărei partener de cercetări științifice este Universitatea din Tel Aviv.

Descoperire arheologică Foto: Israel Antiquities
Descoperire arheologică Foto: Israel Antiquities

Ceva unic

„Ne-am uitat la această instalaţie şi ne-am dat seama că am descoperit ceva unic”, a declarat arheologul Yiftah Shalev într-un comunicat, în care a spus că descoperirea reprezintă un mister”. Este posibil ca aceste canale să fi fost folosite pentru a pregăti o marfă „asociată cu economia templului sau a palatului”, a declarat arheologul Yuval Gadot în acelaşi comunicat.

„Producţia de pânză, de exemplu, necesită plasarea îndelungată a inului în apă, pentru ca acesta să se înmoaie. O altă posibilitate ar fi ca în acele canale să fi fost depozitate curmale, care erau lăsate să se usuce la soare pentru a produce sirop de curmale”, a adăugat Yuval Gadot.

Descoperire istorică uluitoare în România 

Recent, istoricii, geneticienii și bioantropologii din mai multe țări au investigat o serie de rămășițe umane pentru a descoperi contribuția nomazilor din epoca bronzului la formarea europenilor contemporani.

Alături de arheologii români, studenți din Statele Unite, Germania, Rusia, Finlanda și Anglia au stat sub soarele dogoritor, fascinați de această descoperire importantă, încercând „să-i dea de capăt”.

Într-unul dintre morminte, arheologii au analizat scheletul unui individ care ar fi trăit acum 5.000 de ani, conform primelor estimări.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Kate, William și Harry, Foto Getty (2) jpg
image
image
image
image
image
image
mihaela bilic facebook jpg
stadion jpeg
240430 ukraine 98 woman mb 0911 8acfbf webp
cimitir ecologic1 jpg
zbor1 jpg
mona lisa gioconda leonardo da vinci foto afp jpg
eliza petrachescu captura video jpg
Jogging miscare sport exercitii FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net