Descoperire uluitoare în Zalău! Ce au găsit specialiștii din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă

O descoperire uluitoare a entuziasmat toți specialiștii din țara noastră! Cei de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău au anunțat că au reușit să aducă la lumină oase și mai multe tipuri de bijuterii și accesorii, vechi de mii de ani!

Mai multe artefacte au fost scoase la lumină / foto: Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Mai multe artefacte au fost scoase la lumină / foto: Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Românii pasionați de istoria țării noastre au, cu siguranță, motive de bucurie în această perioadă! O descoperire uluitoare a entuziasmat toți specialiștii din țara noastră, cât și de dincolo de hotare! Cei de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău au anunțat că au reușit să aducă la lumină oase și mai multe tipuri de bijuterii și accesorii, vechi de mii de ani, potrivit informațiilor oferite de către cei de la Historia.

Descoperirea a avut loc în localitatea Stâna, din județul Zalău, unde pe data de 27 iulie, cei de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău (MJIAZ, pe scurt), au anunțat că au efectuat un diagnostic arheologic. Aceștia știau încă din primăvară că aici există artefacte antice, datorită eforturilor lui Cosmin Iepurar, care prin teledetecție a reușit să depisteze fragmente ceramice, oase, cât și obiecte de fier. Ei bine, cei de la MJIAZ au reușit, apoi, să își dea seama că este vorba despre un mormânt de incinerație, cu o vechime de aproximativ 2000 de ani!

Descoperire uluitoare în județul Zalău

Conform declarațiilor doctorului Horea Pop, ce deține funcția de șef secție Cercetare Științifică la MJIAZ, oasele incinerate au fost depuse într-o urnă, iar întreg efortul de a aduce la lumină această descoperire a fost efectuat cu ajutorul voluntarilor. Iar, din fericire, aceștia au avut succes, reușind să dezgroape o mulțime de artefacte diverse!

Mai precis, ar fi vorba despre diverse centuri ornamentale, cât și broșe prinse între ele cu lanțuri de fier. Iar în privința persoanei incinerate, a cărei cenușă a fost depusă în acest mormânt, ar fi vorba despre o femeie de acum 2000 de ani. Această descoperire permite specialiștilor să afle mai multe despre comportamentele funerare ale popoarelor din aea vreme, mai ales în privința civililor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
image png
caini avion jpg
ion antonescu jpg
image png
index (22) jpg
aterizare de urgenta jpg
banner iosif rotariu webp
autospeciala politie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net