Bărbatul care a descoperit-o pe cântăreața Maria Tănase. A fost personaj într-un roman celebru, dar a avut o viață grea și a fost condamnat la închisoare
Harry Brauner a fost un folclorist și etnomuzicolog român. A fost unul din cei care au descoperit-o pe cântăreața de muzică populară Maria Tănase, la mijlocul anilor 1930. Puțini știu, însă că Harry Brauner a fost condamnat la ani grei de închisoare pentru crime de înaltă trădare.
Harry Brauner s-a născut la Piatra Neamț
Harry Brauner s-a născut pe 24 februarie 1908, la Piatra Neamț, și a fost fiul lui Herman, un funcționar care lucra într-o fabrică de cherestea, și al Deborei (frații săi au fost pictorul Victor Brauner și fotograful Théodore (Teddy) Brauner).
Familia s-a mutat în 1913 la Viena, dar a revenit în România după doi ani, stabilindu-se temporar la Brăila. În 1917 sau 1918 soții Brauner, împreună cu cei cinci copii, patru băieți și o fată, au venit la București. Harry a studiat, începând din 1925, la Conservatorul din capitală, unde i-a avut ca profesori pe Dumitru Georgescu-Kiriac, Alfonso Castaldi, Ștefan Popescu şi Constantin Brăiloiu.
Harry Brauner a descoperit-o pe Maria Tănase
În calitate de director artistic al casei de discuri, Harry Brauner a jucat un rol crucial în promovarea și înregistrarea cântecelor populare românești. Multe dintre cântecele celebre ale Mariei Tănase au fost învățate și interpretate sub îndrumarea lui Brauner, care a avut grijă să păstreze autenticitatea și spiritul tradițional al acestor piese.
Ascultând interpretările Mariei Tănase, unii muzicologi au observat chiar și influența lui Brauner în stilul ei de interpretare. Constanțiu Brăiloiu, un eminent etnomuzicolog român, a remarcat o asemănare între Maria Tănase și Harry Brauner în momentele în care acesta din urmă era într-o dispoziție bună, evidențiind astfel impactul profund pe care Brauner l-a avut nu doar în promovarea cântecelor populare, ci și în modelarea interpretării artistice a Mariei Tănase.
Harry Brauner apare ca personaj în romanul „Cel mai iubit dintre pământeni"
În romanul "Cel mai iubit dintre pământeni", de Marin Preda, Harry Brauner apare ca personaj, despre care se spune că era un „evreu pasionat de folclorul românesc, un om de cultură rafinat, care se străduia aproape zilnic să ne convingă de marile valori ale cântecelor noastre populare. Știa bocete de o frumusețe care te înfiora, cântece tragice de despărțire, de dor, de nuntă, unele sublime, altele brutale și grotești, cum nu auzise nimeni niciodată”.
Totodată, Marin Preda, în roman îl descrie pe H. Brauner în detenție. Cu toate că nu s-a menționat pe nicăieri asta, toți cunoscuții își puteau da seama că despre el este vorba, de fapt.