Cel mai vestit haiduc român din câți a existat vreodată. A băgat spaima într-un Imperiu și a fost numit „cel mai important român al secolului 17”

În inima Maramureșului se naștea o legendă, iar numele său răsuna cu putere: Pintea Viteazul, cel care a băgat spaima în întreg Sfântul Imperiu Roman. Despre acest haiduc curajos, Ovid Densușianu, un remarcabil lingvist și folclorist, declara că este "cel mai important român al secolului 17". O astfel de afirmație poate părea la prima vedere exagerată, dar privind îndeaproape la viața și faptele acestui personaj remarcabil, cu greu găsim un alt nume care să merite mai mult această onoare.

image

Cine a fost Pintea Viteazul?

Grigore Pintea, cunoscut sub numele de Pintea Viteazul, s-a născut la 25 februarie 1670, în satul Măgoaia din Țara Lăpușului, în Principatul Transilvaniei. Orfan de mic, Pintea a crescut în condiții dure, devenind slugă în satul Budești. Curiozitatea și dorința de a învăța l-au îndemnat să plece în străinătate pentru a studia tactici militare, arta negocierii și limbi străine.

Lupta împotriva asupririi

În anul 1685, Maramureșul a fost ocupat de armata austriacă, instaurând un regim de asuprire a românilor din zonă. Pintea Viteazul, dintr-o familie de mici nobili sau țărani liberi, a simțit durerea schimbărilor aduse de noua ordine. Supuși la dări în bani și produse, precum și la munca obligatorie pentru nobili, țăranii din zonă au devenit iobagi.

Nemulțumit de această realitate, Pintea a decis să fugă în codrii Maramureșului, începându-și activitatea de haiduc pentru a lupta împotriva nedreptăților sociale și a asupririi austriece și ungurești.

Haiducul Pintea Viteazul a început să terorizeze nobilii care încercau să-l prindă, reușind să scape de fiecare dată de urmăritori. Primele sale acțiuni notabile au avut loc în Baia Sprie, în anul 1694. Conform relatărilor, în 1695, Pintea și oamenii săi au jefuit negustori greci în Munții Maramureșului, susținând comunitățile sărace.

Unul dintre evenimentele marcante a avut loc în 1698, când haiducii lui Pintea au atacat castelul din Rona, ucigând 250 de oameni și luând cu ei 150 de cai și numeroase bunuri de valoare.

Pintea Viteazul a murit la doar 33 de ani

În ciuda faptului că Pintea Viteazul a fost prins și iertat într-o ocazie de către Fredericus, căpitanul cetății Sătmarului, moartea l-a găsit pe haiduc la vârsta de 33 de ani, într-o ambuscadă în fața porții de miazăzi a cetății, în apropiere de Bastionul Măcelarilor. Legendele spun că a fost împușcat cu un glonț de argint, trădat de unul dintre oamenii săi, pentru recompensa de 500 de taleri oferită de împăratul Leopold în 1701.

Pintea Viteazul a lăsat în urma sa o moștenire impresionantă, nu doar în fapte, ci și în legende și povești transmise din generație în generație. Locuri din Maramureș îi poartă încă numele, iar comorile ascunse în munții Gutâi, poveștile de zbor și actele sale de curaj au devenit parte integrantă a folclorului românesc.

În 1976, actorul Florin Piersic a adus viață legendei lui Pintea Viteazul în filmul "Pintea," regizat de Mircea Moldovan, cimentând astfel importanța și perenitatea acestei figuri marcante din istoria românilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net