Bărbatul care a fost cel mai mare escroc din istorie. Cum a reușit să vândă Turnul Eiffel la fier vechi

26 octombrie 2024 15:01   Fapt divers

Cel mai mare escroc din istorie a reușit să vândă Turnul Eiffel la fier vechi. În 1925, bărbatul s-a întâlnit cu mai mulți afaceriști la Paris, unde le-a propus târgul. Acesta a convins, în cele din urmă, un negustor să cumpere monumentul care avea să devină cel mai mare simbol al capitalei Franței.

Potrivit El Paiscea mai mare escrocherie din istorie s-a produs în 1925, când un bărbat a vândut Turnul Eiffel unui negustor. Numele său este Victor Lustig, un conte care a fost interesat de cele 7.300 de tone de fier din care era alcătuit celebrul monument din Paris. Acesta era un bărbat inteligent, vorbea 5 limbi și era un bun orator. Nu avea mari satisfacții financiare la acea vreme, drept pentru care a decis să își folosească farmecul pentru a produce escrocheria.

Până la acel moment, contele a produs mai multe infracțiuni cu bani contrafăcuți, însă visul lui a fost să devină cel mai mare escroc din lume. Astfel că, după ce a ajuns la Paris, Lustig a plănuit să vândă Turnul Eiffel, care la acea vreme nu devenise un simbol, ci era un simplu monument vopsit în roșu, galben și portocaliu. Societatea franceză a lansat mai multe zvonuri conform cărora acesta urma să fie demontat, căci întreținerea sa devenise costisitoare. După ce vestea a ajuns la urechile lui Lustig, el și-a dat seama că trebuie să profite de situație.

A convins un negustor să cumpere Turnul Eiffel și a fugit cu banii

A apelat la un falsificator care i-a creat anteturi și medalii cu însemnele Republicii Franceze, iar ulterior a închiriat o cameră la un hotel luxos, unde s-a întâlnit cu 6 afaceriști din industria fierului. În cele din urmă, escrocul a reușit să îi convingă pe aceștia că Turnul Eiffel este destul de urât și nu se potrivește cu fastuoasa Catedrală Notre-Dame sau cu aspectul grandios al Arcului de Triumf.

Mai mult, el i-a convins pe afaceriști că guvernul francez urmează să demonteze monumentul și să îl vândă la fier vechi, însă totul trebuie să rămână un secret. N-a durat mult până când i-a ademenit pe ceilalți parteneri ai săi, așa că le-a vorbit despre contractul profitabil, care va fi câștigat de cel care va licita cel mai mult pentru cele 7.300 de tone de fier.

Cu toate acestea, majoritatea negustorilor nu au căzut în plasă, ci doar unul dintre ei s-a lăsat influențat. Este vorba despre Andre Poisson, care i-a plătit contelui Lustig 70.000 de franci. După ce a obținut banii, acesta a fugit , bazându-se pe faptul că Poisson nu va divulga marele lor secret. Însă, povestea nu s-a încheiat aici. Văzând că escrocheria sa a dat roade, Lustig a decis să repete înșelătoria.

Victor Lustig a continuat să facă escrocherii după ce s-a refugiat în America

La un an distanță, contele a revenit la Paris și s-a întâlnit cu alți afaceriști care se ocupau de fier vechi. Ei bine, și de această dată lucrurile au decurs în favoarea lui, până la un moment dat când și-a dat seama că polițiștii i-au întins o cursă. Cu puțin timp înainte de întâlnire, un informator i-a transmis escrocului că urmează să aibă probleme, astfel că a fugit în America, unde a continuat să facă bani din înșelăciuni. Acesta a reușit să îi de țeapă chiar și celui mai mare lider al mafiei, Al Capone.

Mai multe