Burta de bere – mit sau realitate? Ce spune specialistul

9 aprilie 2022 7:45   Fapt divers
Ultima actualizare:

Multor bărbați cărora le place berea au burtă, sunt supraponderali. Să fie din cauza berii pe care o consumă? Adevărul este undeva la mijloc: da, berea poate fi responsabilă pentru depozitele de grăsime de la nivelul abdomenului, dar contează câtă bei și ce stil de viață duci.

Există o convingere generală că băuturile alcoolice și în special berea duc la creșterea circumferinței abdomenului. Totuși, dovezile științifice nu sunt clare. Băuturile alcoolice cu siguranță conțin calorii, însă e nevoie de un consum mare și susținut pentru a se vedea pe cântar.

Mult mai mult „cântăresc” stilul de viață și preferințele alimentare ale unui băutor de bere, care s-ar părea că nu sunt printre cele mai corecte. „Relația dintre greutatea corporală și consumul de alcool este complexă și implică nu numai cantitatea și tipul de băutură, ci și obiceiurile de consum, stilul de viață. Obezitatea este o afecțiune care are mai mulți factori”, spune dr. Corina Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Câte calorii conține berea

Berea nu e ca apa. Ea conține calorii ca o masă în sine. Aproximativ două treimi din calorii sunt date de alcool și o treime de carbohidrații din compoziție. Ca să îți faci o idee, iată câte calorii conțin 100 ml de bere, comparativ cu alte alimente, în aceeași cantitate.

Bere (5% alcool) - 42 de calorii

Bere fără alcool – 20 kcal

Cappuccino – 35 kcal

Suc de portocale – 42 kcal

Vin roșu (12%) – 71 kcal

Lapte – 47 kcal

Banană – 90 kcal / 100 g

Pizza – 235 kcal / 100 g

Ciocolată cu lapte – 542 kcal / 100 g

Alcoolul, responsabil indirect pentru colăceii de pe abdomen

Marele risc atunci când bei bere, asociată cu mâncăruri grele, este că organismul procesează mai întâi alcoolul și abia apoi își face timp pentru mâncare. Iar aceasta riscă să se depună sub formă de colăcei. „Descompunerea alcoolului în corp survine înaintea descompunerii altor substanțe nutritive, deoarece corpul nu poate stoca alcoolul și îl tratează ca pe o substanță potențial dăunătoare, deși mici cantități de alcool în timpul meselor pot stimula consumul de energie.

Astfel, oxidarea alcoolului în organism începe imediat ce a fost consumat, în timp ce oxidarea altor macronutrienți este suprimată. Prin urmare, cantitatea de alcool consumată scade oxidarea grăsimilor pe perioada în care alcoolul este metabolizat”, explică medicii în broșura „Berea și sănătatea”. Să nu uităm că alcoolul băut înainte sau în timpul meselor tinde să sporească apetitul și să crească porția de mâncare din farfurie. O mâncare nesănătoase pentru că, să recunoaștem, berea merge cu pizza, cu burgeri și cartofi prăjiți, nu cu avocado și broccoli!

Burta de bere – mit sau realitate?

Nutriționiștii concluzionează că berea nu este singura cauză a așa-numitei „burți de bere”. Cel puțin nu există dovezi în acest sens. Atunci de unde apare fenomenul? Burta de bere este asociată mai degrabă cu obiceiurile alimentare și cu stilul de viață al unui băutor. Acesta se pare că mănâncă mai puțin sănătos decât un băutor de vin sau decât o persoană care nu bea deloc alcool. Fumatul și sedentarismul, atât de dragi băutorilor de bere, sunt și ei responsabili pentru kilogramele în plus.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Poți urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

Mai multe