Care a fost cel mai întins imperiu din istorie. Puțini știu că a fost mult mai mare decât Imperiul Roman

30 martie 2024 19:30   Fapt divers

Istoria omenirii a fost martora apariției și expansiunii teritorială și militară a sute de imperii, care au dominat o mare parte a lumii timp de sute și chiar mii de ani. Puțini știu că cel mai întins imperiu a fost cel Britanic. 

Cel mai mare imperiu din istorie a fost Imperiul Britanic

Imperiul Britanic a fost cel mai mare imperiu din istorie, cu o suprafață totală de 33,7 milioane de kilometri pătrați. Imperiul a inclus teritorii din toate colțurile lumii, inclusiv America de Nord, America de Sud, Africa, Asia, Australia și Europa. Imperiul Britanic a fost o forță majoră în politica internațională timp de secole și a avut o influență semnificativă asupra culturii și societății globale.

Perioada 1880 - 1900 găsește Imperiul Britanic cu o vastă întindere de teritoriu african în stăpânire, mai exact un număr de 13.000.000 km2. Această perioadă a întrecerii între state și în dominația exercitată asupra continentului african a rămas în istorie sub denumirea de „Scramble for Africa” sau încăierarea pentru Africa.

Alte imperii mari: Mongol și Rus

Imperiul Mongol a fost al doilea cel mai mare imperiu din istorie, cu o suprafață totală de 24 de milioane de kilometri pătrați. Imperiul a fost fondat de Genghis Han și a cuprins teritorii din Asia Centrală, Asia de Est, Asia de Sud și Europa de Est. Imperiul Mongol a fost un imperiu militar puternic și a avut o influență semnificativă asupra culturii și societății din regiunile pe care le-a controlat.

Imperiul Rus a fost al treilea cel mai mare imperiu din istorie, cu o suprafață totală de 23,7 milioane de kilometri pătrați. Imperiul a fost fondat în secolul al XVI-lea și a cuprins teritorii din Europa de Est, Asia Centrală și Asia de Nord. Imperiul Rus a fost o forță majoră în politica europeană timp de secole și a avut o influență semnificativă asupra culturii și societății din regiunile pe care le-a controlat.

Mai multe