Care era parfumul preferat al Reginei Maria. Îl folosea mereu, dar mai ales când îl înșela pe regele Ferdinand!

15 august 2024 19:07   Fapt divers

Regina Maria a României a fost o prezență mereu elegantă și plină de rafinament. Toată viața ei, a fost pasionată de violete, de mirosul şi culoarea acestora. Trebuie specificat că această culoare a fost asociată mereu cu regalitatea, iar, drept urmare, multe dintre ţinutele reginei au avut această cromatică. De altfel, și parfumul preferat al reginei avea legătură cu violetele.

Regina Maria, „poate cea mai complexă personalitate din întreaga noastră istorie“, după cum apreciază muzeograful Liliana Manoliu de la Castelul Peleş, a fost, întreaga viaţă, o mare iubitoare a culorii violet şi a preţioasei esenţe de violete.

Încă de când era o copilă i-au plăcut violetele, mirosul şi culoarea acestor flori, pe când îşi petrecea verile în Malta, la Palatul San Antonio, iar mama sa plantase un strat de violete „de Rusia“, al căror parfum nu va fi uitat niciodată de ea. Ba mai mult, la înmormântarea Reginei Maria doliu a fost purtat în culoarea violet, în semn de respect, fiind culoarea preferată a Alteţei Sale, potrivit adevărul.ro.

Care era parfumul preferat al Reginei Maria

În anul 1922, era considerată cea mai frumoasă regină a Europei şi, drept urmare, a devenit imaginea casei de parfumuri Jean-Francois Houbigant. Parfumul „Quelques Flores Royale” a devenit preferatul ei, fiind un amestec de santal, vanilie, trandafir şi, evident, violete, creat de casa Houbigant în 1829, în onoarea prinţesei Adelaide d’Orleans. 

Timpul a trecut, iar în anul 1925, Regina Maria primeşte o sticluţa de parfum, bătută în pietre preţioase, de la Maharajahul de Kapurthala, din India.

„În 1925, Maria primeşte de la Maharajahul de Kapurthala, din India, un flacon bătut în pietre scumpe, în care se afla parfum exclusivist, de violete exotice de pe coasta Pacificului. Parfumul devine preferatul reginei până la sfârşitul vieţii sale“, povesteşte Liliana Manoliu.

Mirosul parfumului dăruit de Maharajah se simțea şi la câteva decenii de la moartea reginei. Scriitorul Radu Sergiu Ruba a povestit în articolul „Doliu violet“ că aroma exotică a parfumului reginei nu se răspândea pe holuri, pe scări, ci rămânea în anumite locuri, ca şi cum ar fi provenit de la o persoană aflată în viaţă. Parfumul dispărea şi reapărea inexplicabil în alt spaţiu.

Mai multe