Cât costă de fapt un kilogram de porc după tăiere. Prețul este mult mai mare decât credeai
Click! îți spune cât costă de fapt un kilogram de porc după tăiere. Prețul este mult mai mare decât credeai. Mulți români caută să cumpere porci „în viu” direct de la micii fermieri, considerând că prețul mediu de 15 lei/kg reprezintă o afacere bună în comparație cu prețurile practicate în magazinele de specialitate. Totuși, există o capcană de care trebuie să ținem seama.
Trebuie spus din start că majoritatea cumpărătorilor își doresc că porcul să fie crescut „pe bătătură”, hrănit adecvat, nu îmbuibat cu tot felul de substanțe care-l ajută să ia repede în greutate.
„Vreau să cumpăr un porc întreg! Am vorbit deja cu un mic fermier care crește vreo 20 de porci pe bătătură. Mi l-am și ales! Am vorbit cu el și mi-a zis că îl vinde cu 15 lei/kg un porc în viu. Știu că o să fie și oase și grăsime, dar la magazin prețul slăninii tranșate costă cel puțin 16 lei/kg. Așa că îmi convine”, a declarat un cumpărător pentru Adevărul.
Întrebat dacă și-a făcut un calcul, acesta a răspuns afirmativ. „Am ales un porc de 200 de kilograme, să rămân și eu cu ceva carne pentru toate preparatele de Crăciun. Soția mea face și cârnați și tobă, caltaboș, piftie, am să pun și slănina, fiartă în prealabil în zeamă de varză, la afumat. Așa că am nevoie de toate componentele porcului, inclusiv căpățâna. La 200 de kilograme aș plăti 3.000 de lei”, a spus bărbatul.
Prețul real al unui kilogram de porc după tăiere
Potrivit site-urilor de specialitate, înainte de a fi tranșat, porcul pierde circa 15% din greutate, doar prin scurgerea sângelui. Și la această procedura de pârlire, operațiune absolut necesară pentru obținerea unui șorici fraged, porcul pierde din greutate.
După tranșarea porcului este obligatorie golirea și curățarea intestinelor și a burții. Astfel se ajunge la o pierdere totală din greutatea porcului „în viu” de circa 25 – 28%, conform sursei citate.
Cum se calculează greutatea porcului, fără a-l urca pe cântar
Ar fi dificil să faci porcul să se urce pe cântar și să stea liniștit până poți citi greutatea indicată. Astfel, specialiștii în creșterea porcilor folosesc frecvent o formulă, bazată pe măsurători, potrivit Agrointel.ro.
- Primul pas – se măsoară lungimea porcului (L), începând din spatele urechilor şi până unde începe coada
- Pasul doi – se măsoară circumferinţa porcului (C), care se face din spatele picioarelor din faţă ale animalului
- Greutatea aproximativă a porcului va fi notată în formula de calcul cu G.
Formula de calcul: G = C x C X L x 69,3, unde:
- G – Greutatea aproximativă a porcului
- L – lungimea porcului
- C – circumferinţa porcului
- 69,3 – constanta de calcul
Pentru a se afla greutatea carcasei porcului se înmulţeşte greutatea aproximativa cu 0,72
- Carcasa = G x 0,72
Model calcul:
- L= 1,02 m
- C = 1,27 m
- G = C X C X L x 69,3 = 1,27 X 1,27 X 1,02 X 69,3 = 114 kg
- Greutatea carcasei este G X 0,72, adică 82 kg
În exemplul nostru, porcul de 114 kg „pierde” după sacrificare și tranșare 32 de kilograme, respectiv 28% din greutatea inițială.
Care este prețul real?
Aplicând acest procent de 28% la o greutate a porcului de 200 de kilograme, rezultă că bărbatul care a plătit suma totală de 3.000 de lei rămâne cu 144 de kilograme. Astfel, prețul real va fi de 21 lei/kg.
Chiar și așa prețul ar putea fi avantajos, având în vedere că doar prețul unui kilogram de șorici este cuprins între 28 lei/kg și 50 lei/kg, dacă este vândut vrac, și chiar la 70 lei/kg dacă este vândut tăiat fideluță, în caserole de 100 de grame ambalate în vid. Desigur, pe piață există și speculanți care pot vinde această delicatesă chiar și cu 100 lei/kg, scrie Adevărul.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!