Pe cât de delicios, pe-atât de păcătos! De ce este șoriciul de porc cel mai mare dușman al siluetei
Sărbătorile ne bat la ușă, iar ziua de Ignat este așteptată de toată lumea, cu mic, cu mare. Tăierea porcului marchează venirea Crăciunului și știm cu toții că românii numără zilele până când vor putea face preparate delicioase din carnea de porc. Dar mai există și persoane care așteaptă mai mult șoriciul decât carnea!
Șoriciul de porc este o adevărată delicatesă. Moale, cu puțină sare, copt sau fiert, este bucuria tuturor românilor. Și dacă bărbații nu pun atât de mult preț pe silueta lor, doamnele și domnișoarele cu siguranță se gândesc la acest aspect, mai ales acum, în prag de Sărbători.
De ce este șoriciul inamicul siluetei. Cât trebuie să mânânci, ca să nu te îngrași
Șoriciul de porc este foarte sănătos, spun specialiștii. Cu toate acestea, trebuie să fie consumat cu moderație, asta dacă vrem să ne păstrăm kilogramele, nu să le dublăm!
Potrivit experților în nutriție, 100 de grame de șorici este o cantitate suficientă pentru ca organismul nostru să se poată alimenta cu 11 mg de magneziu, 127 mg de potasiu, 30 mg de calciu și 85 mg fosfor.
Însă, pe cât de sănătos este, pe atât este de păcătos! Șoriciul de porc este extrem de bogat în calorii, mai informează nutriționiștii.
Citește și - Cum se face maioşul în Banat. Ce mirodenii se folosesc
Astfel, numai 100 de grame de șorici are 544 de calorii, dintre care 31,3 grame de grăsimi. Ceea ce nu multă lume știe despre șorici este faptul că acesta este un aliment căruia îi lipsesc atât fibrele, cât și carbohidrații. Pentru că nu are carbohidrați, inclusiv persoanele diabetice îl pot consuma fără niciun fel de problemă.
Persoanele care iubesc șoriciul de porc trebuie să fie extrem de atente la modul în care aleg să-l consume. Specialiștii recomandă numai 50 de grame pe zi, având în vedere aspectul caloric despre care v-am vorbit în rândurile de mai sus. De asemenea, șoriciul este indicat să fie consumat între mese, drept gustare, pentru că alungă și senzația de foame, fiind extrem de sățios.
Ce fel de persoane NU trebuie să consume, sub nicio formă, șorici
Deși iubit de majoritatea românilor, șoriciul poate genera probleme de sănătate unor categorii de persoane. Experții în nutriție informează că șoriciul de porc este contraindicat tuturor celor care au hipertensiune, dar și acelor oameni cu colesterol mărit.
Nici persoanele hepatice nu pot fi „prietene” cu acest aliment gustos. Problemele biliare sau pancreatice nu permit nici ele consumul de șorici de porc, dat fiind faptul că persoanele care suferă de aceste afecțiuni nu pot digera în mod normal șoriciul. Tocmai de aceea, atunci când îl consumă, deseori prezintă simptome precum constipație, greață, dar și crampe la nivelul stomacului.
Pentru că tot suntem în perioada târgurilor de Crăciun, nutriționiștii recomandă românilor să fie foarte atenți de unde consumă șorici, dar și în ce cantitate.
Cel mai bun șorici de porc este cel proaspăt, ce provine de la porcii crescuți în mod natural. Șoriciul din comerț este extrem de sărat, motiv pentru care poate fi mai nociv pentru organism și poate provoca neplăceri la nivelul stomacului. Pentru persoanele pofticioase care totuși aleg să cumpere din supermarketuri șoriciul, există o soluție! Acesta trebuie să stea în apă câteva ore înainte de a fi consumat: astfel, cantitatea de sare se va diminua considerabil.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!