Ce este fibroza pulmonară, boala care l-a răpus pe profesorul Gheorghe Mencinicopschi

20 octombrie 2022 14:32   Fapt divers
Ultima actualizare:

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a murit miercuri, 19 octombrie, la vârsta de 73 de ani, răpus de o boală numită fibroză pulmonară.

Ce este fibroza pulmonară?

Inflamația repetată și cicatrizarea la nivelul plămânilor duce la fibroză. Țesutul își pierde treptat funcția, iar respirația devine din ce în ce mai dificilă. Cicatricile sunt ireversibile, dar există tratamente care pot ameliora simptomele.

Citește și: A murit medicul Gheorghe Mencinicopschi. „A suferit mult după ce a ieșit din închisoare”

Când plămânii cuiva sunt supuși unei agresiuni severe, apare inflamația, un mecanism de apărare folosit de organism pentru a se proteja. Efectul inflamației cronice este apariția unui țesut cicatrizat în plămâni. Ei își pierd elasticitatea, devin rigizi, iar pereții sacilor alveolari se îngroașă. Ca urmare, el va împiedica trecerea oxigenului în sânge și expirarea CO2 și va afecta alveolele, bronhiile mici (tuburile prin care trece aerul pentru a ajunge în plămâni) și vasele sangvine pulmonare.

Fibroza pulmonară poate fi benignă, când prezintă doar câteva simptome. Dar, în unele cazuri, suferă o evoluție constantă și duce la complicații grave, cum sunt hipertensiunea pulmonară, creșterea presiunii în vasele de sânge ale plămânilor. Riscul de atac de cord, de accident vascular cerebral și de contactare a unor infecții respiratorii este, de asemenea, crescut.

Vezi și: Medicul arădean Marius Farcaș s-a sinucis la 33 de ani. S-a aruncat de la etajul 5 al unui hotel din Cluj

Există o varietate de cauze ce pot duce la fibroză pulmonară. Unele persoane, cum sunt agricultorii sau minerii, dezvoltă boala la locul de muncă, prin inhalarea unor particule mici de minerale sau a altor particule care lezează alveolele.

Alte afecțiuni care pot provoca fibroză sunt sarcoidoza, tuberculoza și infecțiile virale, diabetul, poliartrita reumatoidă și, rareori, lupusul. Și unele medicamente puternice, radioterapia sau gazele industriale pot duce la formarea de leziuni pulmonare.

A fost închis timp de doi ani de zile

Se spune că boala profesorului Gheorghe Mencinicopschi ar fi fost agravată în penitenciar, din cauza condițiilor grele de detenție. Acesta fusese condamnat în anul 2014 la opt ani închisoare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare - ICA, unde Gheorghe Mencinicopschi fusese director.

Nu rata nici: Gheorghe Mencinicopschi spulberă mai multe mituri despre alimentaţie: "Untul şi slănina nu îngraşă!"

Tribunalul Ilfov a decis definitiv, în 2016, eliberarea condiționată din închisoare a fostului director general al Institutului de Cercetări Alimentare, tocmai din cauza stării de sănătate precară.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe