Ce gust avea vinul pe care îl consumau romanii. Era de culoare galbenă și se păstra în vase de lut

22 februarie 2024 18:25   Fapt divers

Băutura favorită a romanilor era, fără doar și poate, vinul. De fapt, aceștia iubeau această băutură atât de mult, încăt considerau drept o formă de divertisment urmărirea producerii acestuia. Însă, ne pot spune specialiștii ce gust avea vinul fabricat de către romani? Ei bine, se pare că un nou studiu ne oferă acest răspuns.

Potrivit celor de la descopera.ro, cei doi cercetători care au încercat să dezlege acest mister, Dimitri Van Limbergen și Paulina Komar, speră că răspunsul poate fi găsit cu ajutorul vaselor de lut în care romanii stocau vinul. Acestea erau numit dolium, iar autorii speră că ar putea înețelege mai bine cum afectau aceste vase gustul vinului roman.

Pentru a înețelege mai bine modul în care vasele romanilor afectau vinul, autorii studiului au mers către o variantă modernă, extrem de asemănătoare cu cea din antichitate. În Georgia, vinul este lăsat să fermenteze în vase de lut în formă de lămâie, numite qvevri. Se pare că procesul este asemănător cu cel folosit de romani, iar cercetătorii cred că vinurile acestora erau asemănnătoare cu cele din Georgia de astăzi.

Ce gust aveau vinurile romanilor

Făcând această comparație, cercetătorii au ajuns la concluzia că vinul roman trebuie să fi avut o culoare galben închis, lucru ce este confirmat și de către textele romane din acea perioadă. Baza îngustă a vasului ar fi fost motivul pentru care vinul căpăta această culoare.

Ei bine, în ce privește gustul vinului roman, se pare că acesta era unul cu adevărat fascinant! Mai precis, el ar fi fost ușor condimentat, iar vasul poros de lut în care era ținut îi conferea o aromă plăcută de iarbă, nuci, mere, fructe uscate, dar chiar și curry.

Potrivit autorilor studiului, descoperirile făcute despre vinul roman arată faptul că aceștia aveau un control mult mai bun asupra procesului decât se credea anterior. Specialiștii au spus că modul în care înțelegem astăzi producția de vin romană poate fi schimbat mult de către acest studiu.

Mai multe